Mooi geserveerd

12-12-2018
Vanaf nu schrijven onze collega's regelmatig over kunst- en cultuur en zoeken daarbij ook naar de verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines. Vast en zeker gaan zij ons in hun ontdekkingstochten vaak verrassen! Dit keer is het woord aan Deborah van den Herik.

Mooi geserveerd

Volg BlogSpot: 
< VORIG BLOG   VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >


December is de feestmaand! En wat is onmisbaar voor een goed feestje? Fijne muziek, sfeervol licht (kom daarvoor nu naar Galerie Pouloeuff), maar vooral: lekker eten. Een mooi gedekte tafel is een kunstwerk op zich.

  • Culinaire cross-overs

In vroegere tijden werd het dineren al zeer serieus genomen. Dat was bijvoorbeeld afgelopen zomer te zien bij de tentoonstelling KWAB in het Rijksmuseum, waar zij naar eigen zeggen ‘Dutch Design uit de eeuw van Rembrandt’ toonden met zeer decoratieve gebruiksvoorwerpen. Interessant in de cross-over gedachte is dat theatervormgever en lichtontwerper Keso Dekker, bekend van de decors van de balletvoorstellingen van Hans van Manen, deze tentoonstelling heeft ontworpen.

  • Dienblad of plein?

Een andere creatieve cross-over in het diner-thema is de ontwerpwedstrijd van de firma Alessi van eind jaren zeventig.
Architect en ontwerper Alessandro Mendini nodigde tien collega’s uit om een koffie- en theeservies te ontwerpen, geïnspireerd op een Italiaans piazza. Zo komen de vormen van monumentale gebouwen en verfijnd servies op een verrassende en vrolijke manier samen.
Het Groninger Museum, dat mede door Mendini is ontworpen, bezit de complete serie en overigens ook veel andere iconische designstukken voor op tafel.

Eten echt ervaren

Dining Toys van Roxanne Brennen (boven) en de ontwerpwedstrijd van de firma Alessi (onder) Dining Toys van Roxanne Brennen (boven) en de ontwerpwedstrijd van de firma Alessi (onder)

Ook in Pouloeuff zijn verschillende kunstenaars geweest die nagedacht hebben over eetbeleving en hoe servies daarbij een rol kan spelen.
Met het tafelgerei Dining Toys van Roxanne Brennen gaat het letterlijk om spelen. Haar werk daagt de gebruiker uit om meer in contact te komen met de zintuigen - niet alleen proeven en ruiken, maar vooral ook voelen - en eten echt als een lichamelijk genot te ervaren.

Een ander voorbeeld uit de galerie is het werk van Daniel van Dijck.
Met zijn serie The Fragility of Things maakt hij breekbaar servies van keramiek. Deze kwetsbaarheid zorgt ervoor dat mensen weer bewuster worden van het eetproces. Ook maakte Daniel een karaf in de vorm van een maag. Hiermee laat hij mensen nadenken over de verwerking van voedsel door het lichaam, en wat je daar allemaal in stopt. Dit proces is gestimuleerd door een persoonlijke ervaring en maakt het daarom extra bijzonder. 

Voedsel = Trending

Het werk van Daniel van Dijck (boven) en je culinaire hart ophalen bij Bergarde Galleries (onder) Het werk van Daniel van Dijck (boven) en je culinaire hart ophalen bij Bergarde Galleries (onder)

Pouloeuff sluit aan bij een internationale trend.
In veel galeries en andere culturele instellingen komt eten als thema aan bod. Zo startte de kunstzinnige belevingsruimte The Explore Store in Rotterdam, waar Pouloeuff-curator Ine van der Horn een adviserende rol heeft, met de smaakmakende tentoonstelling NOM NOM NOM.
Hier waren onder andere werken van Joel Blanco, Bianca Filius en Kira Fröse te zien.  

Als je nog niet genoeg hebt van al het eten tijdens de feestdagen, dan kun je je culinaire hart ophalen bij Bergarde Galleries tijdens de tentoonstelling MMMMM!!!; voor de culturele fijnproever met werk van diverse, jonge kunstenaars van over de hele wereld.  

Is deze vele aandacht voor de consumptie een manier om kunst toegankelijker te maken? Ieder mens heeft voedsel namelijk als dagelijkse basisbehoefte. Toch is de manier van eten - wat, wanneer en hoe - heel cultuurbepaald.
Dit brengt interessante ‘food for thought’.


 Wil je reageren op deze blog? Dat kan hier: REAGEREN? >
Bij het volgende blog kunnen wij een klein aantal van jullie reacties op deze site publiceren. Of reageer op dit blog via onze social media. Houd er rekening mee dat wij de wettelijke privacy-reglementen in acht nemen. 
Lees ook de interviews met kunstenaars, kunstkenners en dito liefhebbers door onze Juliëtte de Swarte. DE INTERVIEWS >