Eerste Keep an Eye Productieprijs via Festival Wonderfeel toegekend aan Diamanda Dramm

07-03-2019
Violiste Diamanda Dramm ontving de eerste Keep an Eye Productieprijs, die opgezet is in samenwerking met Festival Wonderfeel. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000,- Euro.

Volg Festival Wonderfeel: < TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >

Bekijk hier de website van Festival Wonderfeel.


De jaarlijkse Keep an Eye Productieprijs is in het leven geroepen om jonge creatieve makers in staat te stellen hun eigengereide artistieke ideeën en ambities tot leven te wekken. Met het geldbedrag kunnen zij een nieuwe, complete podiumproductie ontwikkelen die tijdens het Festival Wonderfeel in première gaat en daarna langs andere festivals toert.

Muziek staat daarin centraal, maar daarnaast wordt van de winnaar verwacht een samenwerking aan te gaan met andere (kunst)disciplines. Diamanda heeft voor haar productie een samenwerking opgezocht met decorontwerper Ascon de Nijs en modeontwerpers van Maison the Faux. Financieel wordt de prijs mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation, Wonderfeel faciliteert en ondersteunt de winnaar tijdens het proces en de uitvoering.

  • Diamanda Dramm (1991) bracht al op dertienjarige leeftijd de compositie ‘Raadsels’ van Louis Andriessen in het Concertgebouw in première voor de opening van het Holland Festival in 2005. Diamanda groeide op tussen hoofdrolspelers uit de Nederlandse klassieke, avant-garde en improvisatiescene, wat doorwerkt in haar eigen concerten.
    In April 2018 won Diamanda de Dutch Classical Talent Tour & Award als eerste solo-strijker ooit. Recent trad zij op als solist met het Metropole Orkest en maakte een solotour door Nederland voor Club Cross-Linx. Zij werkte mee aan een publicatie van nieuwe concert-etudes die speciaal voor haar zijn geschreven door Garth Knox. Diamanda is mede-founder van Splendor Amsterdam, een collectief van 50 musici die een eigen werkplaats en podium beheren.
    Haar nieuwe productie zal tijdens Wonderfeel 2019 op het podium Ongehoord in première gaan en staat daarna onder andere op Gaudeamus Muziekweek, het Canadese festival Music on Main en het Italiaanse MittelFest.

 

Diamanda Dramm: 'De Keep an Eye Productieprijs is een waanzinnige kans. Vooral de connectie met Wonderfeel is enorm inspirerend: samenwerken met een festival dat graag de grenzen opzoekt geeft mij veel ruimte en ideeën. De prijs kwam net op een moment dat ik droomde van een grotere en concretere stap voor mijn solovoorstelling - en ook andere makers wilde betrekken. Nu heb ik de steun en expertise om mij heen om dat te doen.'

Directie Wonderfeel: ‘Wij vinden het geweldig dat de Keep an Eye Foundation een productieprijs ter beschikking stelt op Wonderfeel. We zien het als een bevestiging dat ons festival een plek is waar zich interessante culturele ontwikkelingen afspelen. Er lopen veel jonge creatieve makers rond, maar de keuze voor deze eerste uitreiking viel op Diamanda Dramm. Ze is een muziekpionier bij uitstek, en valt op met haar multi-instrumentale en -disciplinaire performances in binnen- en buitenland en vorig jaar ook op Wonderfeel.’