Young geleerd, oud gedaan. Over een klein full size orkest!

11-02-2021
De Keep an Eye Foundation ondersteunt al jaren jong talent. Maar wat is nou precies ‘jong’ talent? Met dit project gaan we op zoek naar nóg jonger talent; talent dat nog aan de basis staat van hun creatieve ontwikkeling en aan wiens ontplooiing wij als Keep an Eye een steentje kunnen bijdragen. Muziek zit trouwens al vroeg in ons allemaal. Met the Youngsters steunen wij de muzikantjes van de toekomst (tussen de 9 en 18 jaar) in hun muzikale ontwikkeling!

Volg the Youngsters:
< TERUG   VERDER>
Naar alle berichten >


Onze kleine grote talentjes! 

Zondag 29 november jongstleden was het zover. Na vier intensieve repetitiedagen onder leiding van Martin Fondse, was het Young Talent Orchestra XL klaar voor het concert. Vanwege de Corona-maatregelen was het helaas niet mogelijk om als publiek fysiek aanwezig te zijn, maar gelukkig is er een mooi audiovisueel verslag gemaakt van deze bijzondere middag!

De 28 jonge talenten van de Sweelinck Academie (klassiek 9-18 jaar) en het Junior Jazz College (jazz 11-18 jaar) hebben zich opgegeven voor een interdisciplinair project waarbij ze de kneepjes van elkaars vak onder de loep nemen! Gedurende vier weken vormden deze musici één groot orkest en werkten ze aan verschillende muziekstukken.
De repetities zagen er wel wat anders uit dan de deelnemers gewend waren! In verband met de Corona-maatregelen kon helaas niet iedereen aan elke repetitie deelnemen en werd er ook in groepjes geoefend. Dat laatste - ook wel sectierepetities genoemd - gebeurt gelukkig in ‘het normale leven’ ook wel vaker en geeft de leerlingen binnen één instrumentgroep de kans om goed op elkaar ingespeeld te raken.

Martin Fondse stijlenmenger 

Martin Fondse is als winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs één van Nederlands grootste musici. Als pianist, componist en arrangeur is hij al jarenlang niet weg te denken uit het muzieklandschap. Hij staat bekend om het mengen van allerlei verschillende muziekstijlen (zoals onder andere klassieke muziek, jazz en wereldmuziek) en laat dat nou nét de insteek van dit project zijn! Oftewel - Martin Fondse vormt voor The Youngsters de perfecte match!

Grote namen 

Het repertoire van het concert bestond uit een tweetal prachtige composities van Martin Fondse zelf, die zich goed uitermate goed leenden voor deze bijzondere bezetting.
Als eerste speelden ze Tomorrow Eyes (met tekst van harpist Remy van Kesteren). Met daarin een grote rol voor de zes zangeressen, die ieder een korte solo hadden. Daarna speelden ze Welcome To Automnia - een veel vrijere compositie waarin de deelnemers aan de hand van cijfercodes die Fondse aan ze gaf wisten welk onderdeel van de compositie gespeeld zou worden. In combinaties met meerdere solo’s van instrumentalisten zorgde dit voor een wervelwind waar het spelplezier vanaf spatte!

Unieke coaching, van gitaar naar bas?

De Youngsters (zoals dit nieuwste Keep an Eye project heet) hebben naast de begeleiding van Martin Fondse ook les gekregen in kleinere groepen. Van onder andere bassist, componist, dirigent en arrangeur Johan Plomp en bandleider en percussionist Lucas van Merwijk.
Dit resulteerde onder meer in een gitarist die uiteindelijk als bassist op het podium stond! Nog nooit eerder had hij bas gespeeld, maar omdat voor de gekozen composities wel echt een baspartij was geschreven, voelde dit jonge talent zich aangesproken om eens iets nieuws te proberen.. en zeker niet zonder succes! 

Bekijk hieronder het resultaat van dit prachtige project met musici van de jong talent opleidingen van het Conservatorium van Amsterdam!