Claudy Jongstra vereert de KABK met masterclasses en een lezing!

Claudy Jongstra vereert de KABK met masterclasses en een lezing!

14-01-2021
Keep an Eye steunt de studenten van de afdeling Textile & Fashion van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten niet alleen met de Textile & Fashion Award (voor afstudeerders) die jaarlijks wordt uitgereikt. Maar ook door het jaar heen met masterclasses die de studenten net dat extra beetje inspiratie en richting kunnen geven om hun eigen pad nog mooier te bewandelen!

Volg de Fashion Show: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


 

“You cannot understand nature without becoming a part of it. You have to connect to get a sense of the rhythm, of the seasons.”

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur.
In de lezing en masterclasses die zijn verbonden aan haar tentoonstelling in Museum De Lakenhal verbindt zij al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.

Hieronder even alles op een rijtje:

Foto Anne Claire de Breij Foto Anne Claire de Breij
  • Lezing

Maandag 18 januari, 16.00 uur
Deze lezing is online bij te wonen via TEAMS.

Openbare lezing door Claudy Jongstra over haar werkzaamheden als textiel kunstenaar en activiste. 
Focus zal liggen op de zoektocht naar natuurlijke kleuren, begrip van de ecologische, culturele en historische oorsprongen, de noodzaak voor een holistische aanpak en eigen natuurlijk materiaal ontwikkelen. Een alles omvattende ervaring om de balans tussen onze aarde en de tijd te herstellen.

Ga hier direct naar de lezing >

  • Workshops 

Workshops voor verschillende studenten van de opleiding Textile & Fashion van de KABK. De studenten reizen naar Spannum en De Kreake in Húns in Friesland om Claudy aan het werk te zien en zelf ook de handen uit de mouwen te steken!

  • Museumbezoek

Het aansluitende bezoek aan de expositie in de Lakenhal wordt voorlopig nog even uitgesteld tot het museum weer open is. Goed nieuws: Museum de Lakenhal heeft een prachtige app ontwikkeld waarin een audiotour door de exositie van Claudy te horen is. Ingesproken door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, parfummaker Yeva Swart, meditatiedocent Eveline Brandt en Claudy Jongstra zelf!

Download hier de app >

Een kijkje achter de schermen?


Wie is Claudy Jongstra?

Claudy Jongstra (1963) is van ontwerper uitgegroeid tot een beeldend kunstenaar met een inhoudelijke, activistische filosofie. Ze verwierf grote bekendheid met haar ontwerpen van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Haar werken zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York. In 2019 werd zij geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en in 2019 was zij Kunstenaar van het jaar.

foto Marit Geluk
foto Marit Geluk