Gefeliciteerd Celia Swart, met de Keep an Eye Productieprijs!

18-02-2021
We feliciteren Celia Swart, die de Keep an Eye Productieprijs ontving! Deze prijs van € 10.000,- is in het leven is geroepen door de Keep an Eye Foundation in samenwerking met Festival Wonderfeel om jonge creatieve makers de kans te geven hun eigengereide artistieke ideeën en ambities tot leven te wekken.

Volg Festival Wonderfeel: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN > 


Keep an Eye Productieprijs!

Deze bijzondere jaarlijkse prijs biedt jonge creatieve makers de kans hun artistieke ideeën en ambities waar te maken. Met het geldbedrag van € 10.000,- ontwikkelen ze een nieuwe, complete podiumproductie die tijdens Festival Wonderfeel in première gaat en – wanneer de coronamaatregelen dat dit jaar toelaten – daarna langs andere festivals toert. Muziek staat daarbij centraal, maar van de winnaar wordt verwacht dat hij/zij ook een samenwerking aangaat met andere (kunst)disciplines. 

De kenners hebben gesproken

De winnaar werd gekozen door een vakjury, die bestaat uit Martin Fondse (componist), Kenne Peters (muziekprogrammeur Musis en Stadstheater Arnhem), Willemijn Mooij (directeur Nederlandse Bachvereniging), Masa Spaan (programmeur klassieke muziek De Doelen en programmeur bij Wonderfeel) en Fedor Teunisse (artistiek leider Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg)

‘Ik wil het verhaal vertellen van mijn isolatie”

De veelzijdige Celia Swart (1994) is componist, saxofonist en visueel kunstenaar. Nadat ze in 2018 afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium schreef ze composities voor het Ricciotti Ensemble, Residentie Orkest, Concertgebouworkest, Nieuw Ensemble, Kluster5 en haar eigen jazzgroep SWART. Haar muziek is abstract, dramatisch en een vleugje minimalistisch. Haar tekeningen, stop-motion animatie en fotografie sluiten naadloos aan bij haar harmonische en melodieuze composities. 

In haar bekroonde compositieplan plaatst Swart, die "al langere tijd dealt met extreme vermoeidheid”, twee doorzichtige kubussen op het podium, die studentenkamers voorstellen. Daarin staan twee percussionisten met de rug naar elkaar toe – Swart is verheugd dat het Lip Stick percussion duo, dat een paar jaar uit elkaar is geweest, heeft toegezegd het stuk te spelen. Tussen de kubussen bevindt zich een scherm waarop Swarts animaties de onlinewereld verbeelden. De dynamiek tussen ‘echt’ en digitaal is een belangrijke motor van het stuk, evenals het contrast tussen akoestische en elektronische klankwerelden. De spelers weten niet van elkaars bestaan: „Maar het lijkt me mooi als ze elkaar ergens gaan ontmoeten. Al vind ik het ook fijn als dingen mislopen. Ik heb een voorkeur voor dystopieën, Black Mirror is een van mijn favoriete series.”

Lees hier het complete interview in het NRC >

Nadat ze eerder werd genomineerd voor de Tera de Marez Oyens Award en de International Rostrum of Composers is ze nu, na violiste Diamanda Dramm en multi-instrumentalist Akim Moiseenkov, de derde winnaar van de Keep an Eye Productieprijs.

Wonderfeel

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek. Dit jaar vindt het festival plaats van 16 tot en met 18 juli, in het natuurgebied Schaep en Burgh in ’s-Graveland (vlakbij Hilversum). Vanwege de huidige omstandigheden vindt het festival plaats in een intiemere setting dan voorgaande jaren. Houd de website in de gaten voor de laatste updates.

Ga hier naar Wonderfeel >