Podium klaar? Licht klaar? Geluid klaar? Publiek klaar? Zet je schrap voor de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival!

02-07-2021
Eindelijk, nog wat onwennig in een deels gevulde theaterzaal, maar het kan weer. Een theateravond met de uitreiking van de AKF Sonneveldprijs! Raoul Heertje presenteerde de avond in Theater De Meervaart en benadrukte hoe fijn het was om weer met publiek fysiek in een zaal te zijn.
Foto's: Anne van Zantwijk Foto's: Anne van Zantwijk

Volg het Kleinkunst Festival
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


En nee, naast je dat is geen mens verkleed als leeg stoeltje

Eindelijk kan je als bezoeker weer warmte en enthousiasme geven aan de kleinkunstenaars op het podium. En de artiesten kunnen jou weer meenemen in hun soms absurdistische werelden.
Wel zat je in een zaal met lege stoeltjes vanwege de 1.50 meter afstandsregel. Aldus Raoul: “Dat zijn geen mensen verkleed als lege stoeltjes, maar echt lege stoeltjes”.
Desalniettemin was iedereen uitgelaten en enthousiast. Enthousiast over de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival waarin drie finalisten alles gaven wat ze in huis hadden.

Het verschil

Keep an Eye masterclasses

Raoul vertelde dat het Amsterdams Kleinkunst Festival aanstormend talent in hun kleinkunstcarrière begeleidt. Ondermeer door de Keep an Eye masterclasses aan te bieden. Masterclasses voor de halvefinalisten die dit jaar door Wimie Wilhelm, Lebbis en Theo Nijland werden gegeven. Ook tourden zij drie weken langs de Nederlandse theaters en werden daarbij ondersteund door een regisseur.

Van de zestig kandidaten die zich inschreven bleven de volgende halvefinalisten over:

  • n00b,
  • Ramon Chatrer en
  • Farida Laan

Gelukkig zitten wij niet in de jury!

De jury bestaande uit Bertram van Alphen (kleinkunstenaar en docent), Frank Noorland (programmeur Theater Walhalla), Bodil de la Parra (actrice en toneelschrijfster), Jeffrey Spalburg (comedian en tekstschrijver) en Lucretia van der Vloot (zangeres en actrice) over de kwaliteit van deze 34e finale:
"Het was een zeer gevarieerde avond, zowel in vorm als in thematiek. We zagen absurdisme, zap-cabaret en een muzikale familie-vete. De jury is blij met het brede palet aan stijlen dat deze finale siert. Het toont aan dat de weg die het Amsterdams Kleinkunst Festival is ingeslagen om het genre kleinkunst te verrijken vruchten begint af te werpen." 

n00b wint de AKF Sonneveldprijs 2021 & de AKF Publieksprijs

De Shaffy Cheque* is gewonnen door Farida Laan

De jury ziet in n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando):
"twee jonge artiesten waar het talent van af spat. Zij kunnen overtuigend spelen, wisselen rollen in hoog tempo af, zingen prachtig en hebben een voorstelling gemaakt vol schrijnende humor waarvan de jury nog wel meer wil zien. Laura en Isabelle vormen een ontroerend komisch duo, dat opvalt met soms schaamteloze teksten en het snelle schakelen tussen verschillende rollen en scènes. Als toeschouwer ben je steeds benieuwd naar de volgende scène." 
Voor de publieksprijs die eveneens gewonnen werd door n00b kon je zowel als kijker  in het theater als kijker van de livestream stemmen.

De jury over Farida: 
"De Assistent is een bevreemdende voorstelling met prachtig taalgebruik dat samenvalt met de unieke bewegingen van Farida". Het ritmisch gezongen nummer ‘Hoefjes poetsen in de ponyclub’ vond de jury een hoogtepunt: "totaal bespottelijk, en tegelijkertijd hilarisch."

* De Shaffy Cheque is een aanmoedigingsprijs die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds.