Masterclass Lenette van Dongen bij Amsterdams Kleinkunst Festival

25-10-2021
Na de bloedstollende voorrondes, waaruit zes halvefinalisten zijn gekozen, gaat cabaretière Lenette van Dongen met de nieuwe AKF talenten aan het werk. Hoe breng je een lied? Hoe vertel je een verhaal? En hoe zorg je ervoor dat het materiaal aan komt bij het publiek?

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten > 


Met wat tegenwind kom je soms toch tot een nominatie

Op eigenzinnige wijze en vol energie leert Lenette van Dongen ze in korte tijd de kneepjes van het vak. Haar jarenlange ervaring draagt ze over op deze nieuwe generatie makers.

De zes halve-finalisten gaan vanaf januari 2022 op tournee door Nederland. Zij volgen het Keep an Eye masterclass programma met masterclasses van gerenommeerde cabaretiers. De finales van het Festival vinden plaats op 3, 4 en 5 april 2022 in De Kleine Komedie.

Over Lenette van Dongen

Na een opleiding tot dansdocente deed Lenette van Dongen auditie voor de Academie voor Kleinkunst, waar ze werd aangenomen. Ze debuteerde in de musical Cabaret waarin ze de hoofdrol van Sally Bowles speelde. In 1984 speelde ze mee in de eerste productie van Jeans. Na haar rol in de musical Tsjechov met Boudewijn de Groot kreeg ze de kans om in Londen een comedy-stage te doen bij Lenn Lowe. Ook heeft ze in Mamma Mia! gespeeld en werd ze voor haar rol in Doe Maar genomineerd voor een Musical Award voor 'beste vrouwelijke bijrol'.

In 1989 maakte ze haar eerste cabaretvoorstelling. Deze werd lovend ontvangen en ze kreeg hiervoor de Pall Mall Export Prijs voor veelbelovend talent. In 2015 ging haar tiende solovoorstelling Tegenwind in première die werd genomineerd voor een Poelifinario. In 2018 volgde de voorstelling Paradijskleier, waarmee ze de Poelifinario daadwerkelijk in de wacht wist te slepen. Naast haar werk op het podium schrijft Lenette sinds 2002 een maandelijkse column voor het blad Opzij. Hiervan verschenen twee bundels.

Met de samenwerking tussen Keep an Eye en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk. 

Wanneer/waar?

Theater Bellevue
Maandag 20 december 2021
Aanvang: 20.00 uur
Tickets binnenkort beschikbaar