Muzikale duizendpoot wint Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs

20-04-2022
Weer een spannende winnaar voor de Wonderfeel Productieprijs! De Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs (€ 10.000,-) is dit jaar gewonnen door de jonge maker Camiel Jansen. Première van zijn productie ‘De Toeslagenaffaire’, een compositie voor rietkwintet en taperecorder, vindt plaats op Festival Wonderfeel op vrijdag 15 juli.

Volg Festival Wonderfeel
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Bezoek Festival Wonderfeel >

Een compositie voor rietkwintet en taperecorder? Hoe bedoel je?

De prijs werd uitgereikt door een vakjury, bestaande uit Martin Fondse (Componist des Vaderlands), Kenne Peters (muziekprogrammeur Musis Arnhem, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging), Willemijn Mooij (directeur Nederlandse Bachvereniging), Fedor Teunisse (Artistiek leider Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg), Tamar Brüggemann en Georges Mutsaerts van Wonderfeel.

Kritische nood/t

Camiel Jansen gevraagd naar zijn compositie ‘De Toeslagenaffaire’: ‘het wordt een muzikaal pleidooi voor activisme. Een aanklacht tegen de zittende macht en tegen de problemen van nu, met behulp van audiosamples van stemmen van onze (nog steeds zittende) leiders en van mensen die betrokken zijn geweest bij onrecht in onze maatschappij. Het toeslagenschandaal wordt hierin als leidraad gebruikt, maar mijn compositie wordt een oproep en aanklacht tegen alle maatschappelijke misstanden van nu. Ik wil door middel van mijn muziek het publiek aanzetten tot beweging en actie.’

Muzikale duizendpoot

De jonge maker Camiel Jansen studeerde contrabas (jazz) met bijvakken compositie en klassiek contrabas aan de conservatoria van Rotterdam, Kopenhagen en Amsterdam. Na zijn studie startte hij zijn eigen ensemble, Ikarai. In het ensemble smelten improvisatie, compositie en vertelling samen tot een nieuwe vorm van concertbeleving: een verhaal, vertaald naar muziek. Ikarai maakte met ‘Murakami’ en ‘Muhammad’ spraakmakende voorstellingen. Camiel is als Nieuwe Maker verbonden aan het Grachtenfestival Amsterdam.

Productieprijs

De jaarlijkse Keep an Eye Productieprijs is in het leven geroepen om jonge creatieve makers in staat te stellen hun eigengereide artistieke ideeën en ambities tot leven te wekken. Met het geldbedrag kunnen zij een nieuwe, complete podiumproductie ontwikkelen, die tijdens het Festival Wonderfeel in première gaat en daarna langs andere festivals toert. Muziek staat daarin centraal, maar daarnaast wordt van de winnaar verwacht een samenwerking aan te gaan met andere (kunst)disciplines. Financieel wordt de prijs mogelijk gemaakt door Keep an Eye. Wonderfeel faciliteert de productie.

Wonderfeel

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek. Dit jaar vindt het festival plaats van 15 tot en met 17 juli, in het natuurgebied Schaep en Burgh in ’s-Graveland (vlakbij Hilversum).
Ruim 400 topmusici zullen meer dan 100 optredens geven. Van barok tot minimal, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Drie dagen lang muziek beleven in een losse en toegankelijke sfeer. Daarnaast is er een ruim aanbod van poëzie, dans, verhalen, muziekdocumentaires en natuurwandelingen.