Het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023 gaat naar Kira Fröse

20-01-2023
Waar hebben jonge kunstenaars behoefte aan en hoe kan onze Galerie Pouloeuff hen naast de masterclasses en exposities die wij organiseren nog verder helpen? Wat bleek? Veel kunstenaars hebben behoefte om een residentie te volgen. Een periode op een bijzondere plek waar ze zich helemaal kunnen onderdompelen om toegewijd te kunnen werken en zich volledig te concentreren op hun werk.

Ga naar Galerie Pouloeuff >
Ga naar het Stipendium >
GA NAAR ALLE BERICHTEN >


Concentratie op onderdompelplek

In Nederland zijn veel plekken waar je als kunstenaar in residentie kunt gaan. Vaak zijn daar kosten aan verbonden. Om die reden hebben wij het Galerie Pouloeuff Stipendium in het leven geroepen. Kunstenaars krijgen zo de mogelijkheid om door middel van een residentie een volgende stap te zetten in hun kunstpraktijk.

Het Stipendium is voor kunstenaars die in het verleden bij Galerie Pouloeuff hebben geëxposeerd. En bestaat uit € 7.500,- te gebruiken voor een residentieplek en periode naar eigen keuze in Nederland. Het resultaat van de residentie wordt weergegeven in een project dat volgend jaar in januari gepresenteerd wordt in een tentoonstelling in Pouloeuff.

Het allereerste Galerie Pouloeuff Stipendium is uitgereikt aan Kira Fröse

Oud Pouloeuff exposanten konden een projectvoorstel indienen voor een residentieplek en dito periode in Nederland. Vervolgens hebben drie juryleden drie kunstenaars genomineerd voor het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023.
De genomineerde kunstenaars Kira Fröse, Maureen Jonker en Felipe van Laar hebben hun voorstel persoonlijk gepresenteerd aan de jury. Naar aanleiding van deze presentaties heeft de jury een winnaar gekozen. En de winnaar van het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023 is Kira Fröse.

De jury was onder de indruk van de enorme diversiteit van de aanvragen, met verrassende residenties. Toch had zij de zware taak om allereerst drie kunstenaars te nomineren en om na de presentaties de uiteindelijke winnaar te kiezen. Belangrijk in de overweging van de jury was hoe de inhoudelijkheid en uitwerking een logisch gevolg zijn op de ingeslagen wegen. De jury hoopt dat de residentie een mooie bijdrage zal leveren aan een duurzame praktijk.

- "Het was geen makkelijke klus om hier de beste kunstenaars uit te kiezen. Uiteenlopende verschillen in projectvoorstellen, onderbouwing van financieel plan en motivaties. Mooi om te lezen dat eenieder zo gedreven is in zijn/haar plannen. Het was lastig om te kiezen… een flink aantal goede kunstenaars met verrassende residenties! Sterke inzendingen, behoorlijk goed uitgewerkt door de meeste kunstenaars."-

De juryleden voor deze editie waren:

  • Jorrit van Bavel – conservator Albert Heijn Kunststichting
  • Niek Hendrix – beeldend kunstenaar en kunstblogger Lost Painters
  • Tanja Smeets – beeldend kunstenaar en docent Textile Design KABK Den Haag