Winnaars 'The Records' presenteren gloednieuwe CD's in Bimhuis

30-01-2023
Bíj́na voor het tiende jaar op rij zaten jazzliefhebbers en muziekstudenten klaar voor een spannende avond: het jazzconcours Keep an Eye The Records. Vorige week donderdag, 26 oktober, presenteerden de winnaars van vorig jaar hun gloednieuwe albums die zij met de door hen gewonnen prijs maakten. Ambergris, Nefertiti en Önder gaven voor een bomvolle zaal in drie concerten een geslaagd voorproefje van hun albums.

Volg The Records: 
< TERUG   VERDER >   
NAAR ALLE BERICHTEN >


Record(s) bij The Records!

Naast de concerten presenteerde, radio-dj Andrew Makkinga, de winnaars van The Records 2023.
Uit een recordaantal van 95 aanmeldingen zijn in de voorselectie zeven halve-finalisten gekozen. En deze speelden de 26e voor de finale jury bestaande uit Glenn Gaddum, Michael Moore, Suzan Veneman, Mirjam Visser en Brent Oostrum. De jury had de moeilijke taak om uit deze zeven bands drie winnende bands te selecteren.

De winnaars ontvingen ieder een cheque ter waarde van € 10.000,- om een album te produceren, dat zij volgende keer tijdens The Records presenteren. Naast het geldbedrag voor het maken van een album ontvangen zij een coachingstraject en wordt voor hen een serie concerten op Nederlandse jazzpodia georganiseerd.

And the winners are ...

  • Federico Calcagno Octet
  • Koen Boeijinga’s MOA
  • Ronny deCarlo

Federico Calcagno Octet

Bekijk hier de video >

Federico Calcagno (klarinet, basklarinet, composities), José Soares (altsaxofoon), Nabou Claerhout (trombone), Adrian Moncada (piano), Aleksander Sever (vibrafoon), Pau Sola Masafrets (cello), Pedro Ivo Ferreira (contrabas) , Nick Thessalonikefs (drums).

Klarinettist/componist Federico Calcagno - gedefinieerd als "De nieuwe bisschop van de beste Italiaanse en Europese jazz" [All About Jazz IT] - presenteert een speciaal octet gevormd door internationale jonge muziekpioniers uit Italië, België, Portugal, Spanje, Griekenland, Slovenië en Brazilië. Deze hedendaagse/avant-garde jazzgroep dompelt je onder in een zeer origineel en uniek klankuniversum.

JURYQUOTE: “We hebben genoten van de prachtige gelaagdheid in de muziek. Het voelde alsof allerlei bewegende onderdelen als puzzelstukjes in elkaar pasten en het geheel was perfect in balans.”

Bekijk hier de foto's

Foto's: Jaap Kroon
Foto's: Jaap Kroon

Koen Boeijinga’s MOA

Bekijk hier de video >

Koen Boeijinga (saxofoons, blaasinstrumenten), Elsa van der Linden (tenorsaxofoon), Lucas Kloosterboer (trombone), Max Boeijinga (gitaar), Pau Sola Masafrets (cello), Nora Mulder (piano), Esat Ekincioglu (contrabas), Mees Siderius (drums, percussie).

Saxofonist en componist Koen Boeijinga presenteert MOA: een achtkoppige tribe met een gedeelde liefde voor innovatie en vrijheid. Een eclectisch en meeslepend optreden dat door middel van sterke emoties tot leven gebracht wordt door de volle kracht van muzikanten, instrumenten en geluiden.

JURYQUOTE: “We waren erg onder de indruk van de authenticiteit en overtuigingskracht van deze band. De muziek zat vol energie en opwinding en we kunnen niet wachten om te horen hoe de plaat gaat klinken!” 

Ronny deCarlo

Bekijk hier de video >

Roenik Roa Espinosa (gitaar), Micah Graves (toetsen), Misha Voeykov (bas), Max Sergeant (drums).

Ronny deCarlo is het project van de Colombiaans/Nederlandse gitarist Roenik Roa Espinosa. Zijn eigenzinnige instrumentale composities zijn een weelderige lappendeken van fusion, gospel en latin, met invloeden uit film- en game muziek met een hoofdrol voor gitaar. In Ronny's klankwereld worden genre grenzen doorbroken en klinken filmische melodieën naast strakke arrangementen en pakkende grooves.

JURYQUOTE: “Deze band voelde als een échte band. De presentatie was fantastisch en de bandsound fris. We hebben genoten van het speelplezier dat van het podium afspatte.” 

Nog even het programmaboekje