Uittip: Oude en nieuwe wijken in om hedendaags circus te zien

09-09-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Rosa Boon, directeur/bestuurder TENT huis voor hedendaags circus. Heeft een zwak voor hedendaags circus en Leuven. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 
De uittip van Rosa Boon

In het prachtige Vlaamse Leuven vindt in mei het festival CIRKL plaats, georganiseerd door Cirklabo en 30CC. Verstopt én zichtbaar door de hele stad, tussen het oude en het nieuwe gedeelte, vindt er jaarlijks een festival plaats met gevestigde namen uit de circuswereld en veel jong talent!
De stad Leuven fungeert als decor waarbinnen alles zich afspeelt en als publiek kan je je laven aan voorstellingen in de straten, zalen, verborgen hofjes, nieuwbouw-projecten en oude gebouwen.

Hedendaags circus is door de gehele stad te ontdekken. Wat het festival zo bijzonder maakt, is de ruimte die ze jonge makers geven om hun werk buiten het festival om te ontwikkelen en dit tijdens het festival te tonen aan een hongerig publiek.

Rosa Boon, TENT huis voor hedendaags circus Rosa Boon, TENT huis voor hedendaags circus

Leuven kent een lange traditie van circus met een fameus jeugdcircus en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware Vlaamse Circusstad. Daarnaast biedt het festival al jaren plek voor makers met een werkpraktijk in Nederland om hun werk te ontwikkelen en te tonen.

Er zijn veel programmeurs die dit werk voor het eerst in Leuven zien waarna, bij succes, er vaak een mooie tour door Vlaanderen volgt. Het hele jaar door is circus niet weg te denken uit Leuven, met een programma in de lokale zalen en in december een kleiner indoor festival, het Cirklabo festival. 
Daarnaast werken circusmakers op verschillende plekken in de stad aan nieuwe voorstellingen. Cirklabo is daarmee een laboratorium waar circuskunst in al zijn vormen wordt verkend. Artiesten krijgen er de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Zowel professioneel en als bezoeker kom ik graag en met enige regelmaat naar Leuven voor al dit circusschoon. Mocht u komend jaar op een van de data in de buurt zijn, dan raad ik het zeker aan!

Lees hier Magjezien #6 »