Keep an Eye Fotovakschool Grant
Home » Projecten » Keep an Eye Fotovakschool Grant

Keep an Eye Fotovakschool Grant

Vanaf 2015

Het meest aansprekende fotoproject van studenten van de Nederlandse Fotovakschool krijgt een prijs waar je wat mee kunt! Tenminste, als je dit jaar afstudeert...

'You don't take a photograph, you make it.' - Ansel Adams

Speciale dank aan alle medewerkers van ons podium: Pakhuis de Zwijger Amsterdam.

Volg de Fotovakschool Grant: 2018 >   2017 >   2016 >   2015 >


< VORIG PROJECTVOLGEND PROJECT >

 WAT ANDEREN ZEGGEN: (zie ook de interviews):
• Wat maakt een foto dat je er langer naar blijft kijken?
• Maar dat is ook het leuke: geregeld vinden we een doos of een lade waar van opkijken. 


Er zijn fotoprijzen in Nederland. Er zijn fotofestivals in Nederland. Er zijn fotowedstrijden in Nederland. Zullen wij het daarbij maar laten, want er is al genoeg? Nou, wij vonden dat er nog wel een prijs bij kon waar een fotograaf in spe wat mee kan.

Wij denken dat beginnende professionele fotografen in het begin van hun loopbaan voor aanzienlijke kosten geplaatst worden. Apparatuur, een boek produceren, voorbereidingstijd (zonder inkomen) voor een project en nog wat van die dingen.
Daarom introduceerden wij de Fotovakschool Grant. Een project dat, na wat omzwervingen, er nu als volgt uit ziet.

Een prijs die er staat en waar je wat mee kunt. De 'eerste' prijs is een bedrag van € 10.000,- en er is een aanmoedigingsprijs van € 2.500,-.
Deze prijzen worden beschikbaar gesteld aan alumni van de Fotovakschool. Hun werk wordt tijdens de Graduation Show voorgeselecteerd, waarbij 10 kandidaten worden voorgedragen. Tijdens een feestelijke avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteren zij hun werk en pitchen t.o.v. een professionele en onafhankelijke jury. En die oordeelt ...
Het jaar daarop presenteren de winnaars zich nogmaals in Pakhuis de Zwijger om verslag te doen van wat zij met de gewonnen prijs bereikt hebben.
Kortom, ambitieuze prijzen voor de echt fanatieke professionals!


> Uit het interview met Feiko Koster (curator Fotofestival Naarden)

 Een van de vragen die jullie stellen is: Wat doen we als we met adembenemende schoonheid worden geconfronteerd? Leggen we het vast of genieten we van het moment? Wat doe jij? 
“Ik ben geen documentaire fotograaf dus ik ben altijd te laat haha. Ik ga er eerst van genieten, dan pas pak ik mijn camera. Misschien ook omdat ik wat ouder ben.”

Ieder jaar komen er honderden aanmeldingen binnen, waarop selecteren jullie? 
“We moeten direct gepakt worden door het beeld. Het verhaal mag het beeld alleen maar sterker maken. Prachtige ideeën of verhalen bij foto’s die niet pakkend zijn vallen af.”

Zie je, in een tijd dat er meer foto’s dan ooit worden gemaakt, nog wel eens werk dat je nooit eerder hebt gezien? 
“Ja zeker, ik verbaas me iedere keer weer dat mensen weer iets nieuws bedenken. Alles is al een keer vastgelegd. Maar hóé het is vastgelegd, de invalshoek, is altijd anders.”