Jong Metropole
Home » Projecten » Jong Metropole

Jong Metropole

Vanaf 2016

Nieuw project, nieuwe samenwerking. Het eerste project van Keep an Eye samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Featuring: het Metropole orkest, NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest).

'Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt.' - Pablo Picasso

Dank aan alle medewerkers van onze podia: Grachtenfestival Amsterdam, Openluchttheater Caprera Bloemendaal, Muziekcentrum van de Omroep Hilversum, Voormalig Zendstation Radio Kootwijk Kootwijk, Burgers' ZOO Arnhem, Openluchttheater Goffertpark Nijmegen. 

Volg Jong Metropole: 2018 >   2017 >   2016 >


 < VORIG PROJECTVOLGEND PROJECT >

 WAT ANDEREN ZEGGEN: (zie ook de interviews)
• Als jonge talenten samen onder leiding van een topdirigent spelen krijg je het Jong Oranje van de muziek: Jong Metropole
• Als muzikant kom je weleens vast te zitten. Bijvoorbeeld doordat je vooraf iets wilde wat niet lukt 
• Als directeur van een klassiek orkest denk je wel eerst bij jazz-musici: wat is dat voor volk?
• In het begin is iedereen nog afwachtend en voorzichtig, maar na de eerste avond in het café is dat allemaal anders
• Je krijgt zo veel kansen als je jong bent. Tot je dertigste heb je nog de 'knuffelfactor'.


 

@ BEELDVERSLAG

Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het N.J.O. (Nationaal Jeugd Orkest), het N.J.J.O. (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en het Metropole Orkest. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden bij elkaar gebracht. Het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.

Jong Metropole bestaat uit verschillende onderdelen. Een week met repetities en masterclasses, een concerttour en twee Awards. De meer dan 60 musici, geselecteerd van zowel jazz- als klassieke afdelingen van Nederlandse Conservatoria werken in volledige 'Metropole Orkest' bezetting aan vernieuwende producties. Zo ontstaan de mooiste kruisbestuivingen tussen diverse muziekgenres. 

  • Bij dit initiatief horen ook twee Awards. De Keep an Eye Outstanding Talent Award wordt toegekend aan die musicus die zich het meest onderscheidt als verbinder binnen de groep. Deze Award is bedoeld voor alle instrumentgroepen. De winnaar ontvangt een bedrag van € 2.500 voor verdere muzikale ontwikkeling en de gelegenheid een beurs aan te vragen om in het buitenland verder te studeren en masterclasses te volgen. De Rogier van Otterloo Award is een stimuleringsprijs van € 5.000 voor de meest talentvolle jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider. 

> Uit het interview met Miranda van Drie (directeur NJO)

We kennen allemaal natuurlijk het Metropole Orkest, maar hoe introduceer je Jong Metropole? 
“Bij het woord ‘Jong’ denken sommige mensen misschien aan kinderen, maar dit zijn 60 jongvolwassen die op super hoog niveau spelen. Het zijn allemaal studenten van de conservatoria, zo tussen de 18 en 26 jaar. Aankomende beroepsmusici die gekozen hebben voor het vak. In alles voel je de sfeer van een jonge club, vol energie, spetterend en vrolijk.”

Jong Metropole ontstond vorig jaar (2016) uit de eerste samenwerking met de Keep an Eye Foundation en het Prins Bernard Cultuurfonds. Na de eerste avond werd meteen besloten om nog zeker 3 jaar door te gaan. Wat maakt Jong Metropole zo uniek? 
“Er bestaan wel orkesten voor jazz en klassiek afzonderlijk maar nog geen mix van klassiek en jazz voor jonge talenten. We ontdekten al snel dat het twee verschillende werelden zijn die samenkomen. Al bij de eerste repetitie. Die begon om 10 uur. Om tien voor tien zaten de klassieke musici al klaar. Om 10 uur kwamen de jazzmuzikanten binnen. In het begin was het dan ook aftasten: wat is dat voor volk?”