"Als kunstenaar moet je doorzetten, juist wanneer je succes hebt"

Interview met Trudi van Zadelhoff, conservator Museum IJsselstein

08-05-2017
Het zou een eenmalige tentoonstelling zijn: Aanstormend Talent bij MIJ: Het Beste van Pouloeuff . Maar het werd van begin af aan zo’n succes dat Pouloeuff kunstenaars nu alweer voor de derde keer in Museum IJsselstein te zien zijn.

Conservator Trudi van Zadelhoff: “Ik zie altijd een paar kunstenaars waarvan ik weet: die gaan ver komen.”

In Museum IJsselstein is nu het Beste van Pouloeuff te zien. Geen eenvoudige keuze voor jou als conservator...
“Wat goed werk is blijft natuurlijk heel subjectief. Ik zoek samen met mijn collega Amy altijd naar nieuwe werken met een zekere spanning, engagement of iets persoonlijks. Bijna altijd zijn we het met elkaar eens. We letten op de diversiteit van materialen, verschillende disciplines en technieken. Zowel bij het platte en ruimtelijk werk als bij bewegende beelden.”

Komen de werken van de jonge kunstenaars anders tot hun recht in museum dan in een galerie?
“Ja, dat is echt wel anders. In Pouloeuff zijn er zo’n 4 kunstenaars per expositie met een eigen wand. Bij ons exposeren 17 kunstenaars tegelijk. Die werken moeten allemaal sterk overeind blijven staan tussen al die andere werken. Zo moet je heel zacht en poëtisch niet naast hard en rauw werk zetten. Dat contrast is te groot. En sommige kunst heeft de ruimte nodig. Grote schilderijen, zoals de gigantische portretten van Jurre Blom, die moet je van een afstandje bekijken.”

Het zijn allemaal jonge kunstenaars, hebben ze nog meer overeenkomsten?
“We zoeken altijd een thema in de werken. Bij deze tentoonstelling zie je dat de kunstenaars zich kwetsbaar durven op te stellen. Het gaat over pijn, onvermogen of ziekte. Zoals in het werk van Daniel van Dijck die preventief een deel van zijn maag moest verwijderen. Dat gebruikt hij in zijn werk. Zijn werk is kwetsbaar in wat het laat zien en tegelijk ook gemaakt van kwetsbaar materiaal.”

Waarom willen jullie graag het werk van de jonge Pouloeuff kunstenaars laten zien?
“Wij vinden het hartstikke leuk dat wij een belangrijk opstapje voor jonge kunstenaars mogen zijn. Want er zitten hele ambitieuze jonge kunstenaars tussen. Er komt ook een moment dat ze het zelf moeten doen. Soms zie je ze dan niet meer, anderen weten zich heel goed te manifesteren. Dat zie ik ook door de enorme belangstelling voor workshops in Pouloeuff. Ik denk dat kunstenaars steeds beter begrijpen hoe belangrijk jezelf presenteren is. Maar deze generatie is dan ook opvallend zelfstandig en zelfverzekerd in vergelijking met mijn eigen generatie op die leeftijd.”

Heb je een belangrijke tip voor deze kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan?
“Je kan op dat punt komen dat de omgeving heel erg geïnteresseerd in je is. Je wint allerlei prijzen, vooraanstaande galeries willen je werk exposeren. Het is heel verleidelijk om door die aandacht in beslag te worden genomen. Eigenlijk moet je dan even een stap terug nemen. Trek je weer terug in je atelier. Geniet van succes maar blijf je bewust dat er momenten zijn dat je weer gewoon aan de slag moet en moet doorzetten.”