JONG METROPOLE: Jesse Passenier is de winnaar van de Rogier van Otterloo Award
< 1•• > < •2• > < ••3 >

< 1•• >
Hier wel beeld, geen geluid uit Radio Kootwijk

< •2• >
Hier wel beeld, geen geluid uit Radio Kootwijk

< ••3 >
Hier wel beeld, geen geluid uit Radio Kootwijk


Home » Nieuws » JONG METROPOLE: Jesse Passenier is de winnaar van de Rogier van Otterloo Award

JONG METROPOLE: Jesse Passenier is de winnaar van de Rogier van Otterloo Award

12-08-2017 Ever heard of 'Radio Kootwijk'? In the middle of nowhere? Het is maar goed dat de wanden van Voormalig Zendstation Radio Kootwijk van historische dikte zijn. Anders was dit zendstation gisteren uit zijn dak/voegen gegaan door het eerste concert 2017 van Jong Metropole.

Een volgepakte zaal, wereldpremières en een trotse winnaar

Jesse (rechts) met Christian Elsässer dirigent van Jong Metropole

Volg Jong Metropole: < TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Het eerste concert van 2017 van Jong Metropole was (bijvoorbaat) volkomen verdiend uitverkocht. En de vele bezoekers hadden er, in het tweede jaar van het bestaan van 'JM', aardig wat voor over om bij dit optreden in hartje stiltegebied Veluwe gelegen zendstation te zijn. Een show met geweldige muziek van dit 60-koppig orkest, met een fantastische lichtshow als kers op de taart.
Pendelbussen waakten over mens, dier en natuur bij het vervoer van honderden bezoekers en musici. Wordt dus volgend jaar vast herhaald. Maar eerst dit jaar nog optredens in openluchttheater Caprera in Bloemendaal, tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en tijdens de Open Studiodagen in Hilversum. 

Uit het juryrapport overgenomen:

Met Miranda van Drie (directeur NJO) en Thijs van Otterloo (zoon van)

Componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier ontving op vrijdag 11 augustus de Rogier van Otterloo Award 2017. Deze stimuleringsprijs is onderdeel van het project Jong Metropole, een samenwerking van het NJO: Nationaal Jeugd Orkest, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest.

De uitreiking vond plaats in het Voormalig Zendstation Radio Kootwijk.
De jury, bestaande uit componist, pianist, dirigent Christian Elsässer en gitarist, componist Anton Goudsmit, roemt Passenier om zijn creativiteit en visie. 'Uit het werk van Jesse blijkt volwassenheid en zeer grote creativiteit. Zijn rijkdom aan ideeën komt zeer goed tot zijn recht dankzij zijn compositorische skills', aldus de jury.
In 2014 was Jesse Passenier een van de vier laureaten van de internationale compositiewedstrijd van het Brussels Jazzorkest. In 2012 werd hij toegelaten tot de prestigieuze Metropole Orkest Arrangers Workshop, waarin hij arrangementen schreef voor het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. In 2013 behaalde hij cum laude zijn master compositie/arrangeren aan het Conservatorium van Maastricht. In 2016 richtte Passenier The Fluid Orchestra op, een orkest dat fluïde is in stijl en bezetting. Het eerst album van The Fluid Orchestra, Lit Scenes, verschijnt in maart 2018.

  • De Rogier van Otterloo Award, vernoemd naar de legendarische arrangeur en dirigent, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De stimuleringsprijs ter waarde van € 5.000 is bestemd voor de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent en/of orkestleider van nu. Deze prijs ging in 2016 naar de jonge Duits-Hongkongse componist en orkestleider Zacharias S. Falkenberg. Hij schreef als compositieopdracht voor deze tournee van Jong Metropole het stuk Metamorphosis 3. Naast Jesse Passenier waren Leonard Evers en Tijn Wybenga dit jaar ook genomineerd voor de award.

(Foto's: Nic Limper)