persbericht: Tanja Smeets in 'Spacemakers'

01-08-2018
Vijf jonge getalenteerde kunstenaars nemen deze zomer (samen met Tanja Smeets) hun intrek in Galerie Pouloeuff. Het is voor het eerst dat deze non-profit galerie in Naarden-Vesting gedurende een maand een experimenteerruimte voor jonge talenten wordt.

Volg 'Spacemakers': < TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN 


De kunstenaars krijgen carte blanche en worden begeleid door beeldend kunstenaar Tanja Smeets. Zij werkt zowel nationaal als internationaal aan projecten en installaties in musea, tentoonstellingsruimtes en de publieke ruimte.

Vijf kunstenaars met totaal verschillende stijlen, materiaalgebruik en conceptuele ideeën gaan de hele maand september samen aan het werk in Galerie Pouloeuff tijdens het project Keep an Eye Spacemakers.
De kunstenaars werken op locatie, waar samenwerkingen kunnen ontstaan en de kunstenaars worden uitgedaagd om buiten hun comfortzone te stappen en hun eigen artistieke praktijk te vernieuwen. Bovendien komt hun werk op een nieuwe manier onder de aandacht van het publiek.

  • Nieuwe context

Tijdens Spacemakers worden de grenzen tussen verschillende artistieke disciplines doorbroken. Het mentorschap van Tanja Smeets is erop gericht zoveel mogelijk ruimte te scheppen voor onderzoek en nieuwe ontwikkelingen in het werk.
“Het is interessant om je werk in een nieuwe context te zien, in een andere ruimte, in relatie tot het werk van andere kunstenaars en je een maand lang te kunnen focussen op één project.” Aldus Tanja Smeets, beeldend kunstenaar én mentor tijdens Keep an Eye Spacemakers.

  • Open atelier

Tijdens Keep an Eye Spacemakers is Pouloeuff zowel een atelierruimte als galerie. De expositie groeit, door werken die worden toegevoegd en weer veranderen. Voor de bezoekers is er steeds weer iets meer te zien. De werkperiode start op woensdag 29 augustus. Vanaf woensdag 5 september gebruiken de kunstenaars de galerie als werkplek/atelier de hele week behalve maandag en dinsdag. Dan is de galerie ook toegankelijk voor bezoekers die het proces willen volgen.De expositie opent op zondag 30 september en duurt tot 6 november.

  • Over Tanja Smeets

Tanja Smeets is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Utrecht. Ze heeft gestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Henan Museum in China, het Textiel Museum in Tilburg, Centraal Museum Utrecht. Het is recent ook te zien geweest in Museum Vizcaya in Miami (USA). 
Daarnaast heeft zij geëxposeerd in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, tijdens the Gyonggi International Ceramics Biennale, Icheon (South Korea) en in het Museum of Arts and Design in New York (USA).

“In mijn beelden laat ik grote structuren groeien langs muren en plafonds, de ruimte in. Ik verken in mijn werk deze groeiprocessen, zowel in de openbare ruimte als in tentoonstellingen. Tijdens de opbouw van de installatie verweef ik de structuren steeds verder met de architectonische omgeving, totdat het werk een schijnbaar vanzelfsprekende plek gaat innemen en autonoom door lijkt te groeien.”

  • Over Galerie Pouloeuff en de Keep en Eye Foundation

Jonge (pas afgestudeerde) kunstenaars krijgen in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting een podium om hun werk kosteloos te exposeren. Omdat Pouloeuff het belangrijk vindt om jonge, talentvolle kunstenaars verder te helpen bij de ontwikkeling van hun artistieke carrière biedt de galerie kunstenaars meer dan alleen een ruimte om hun werk te presenteren door middel van Keep an Eye Spacemakers en andere initiatieven.