Jong Metropole: en dat is drie! Nog één te gaan

03-08-2018
Zesvoudig Grammy-winnaar en dirigent Vince Mendoza noemde de jonge talenten van Jong Metropole na afloop van het Grachtenfestival-concert in Amsterdam 'the brightest young musicians of today'. En die kunnen zij in hun zak steken! Laatste concert van 2018 op 8 september in Hilversum. Mis het niet ...

Volg Jong Metropole: < TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


VIDEO-IMPRESSIE OP YOUTUBE >>>

Het Grachtenfestival was de derde locatie op rij waar Jong Metropole dit jaar al optrad. Een bruisend en spetterend optreden op het ponton voor het Compagnietheater is nog maar een understatement voor dit concert. Qua belangstelling en dus kwaliteit absoluut 'Grachtenfestival-proof'. Maar voor de ware Jong Metropole volger: de concerten bij Radio Kootwijk en in het Slottuintheater in Zeist deden er echt niet voor onder.

FOTO'S RADIO KOOTWIJK >>>   FOTO'S SLOTTUINTHEATER >>>
FOTO'S GRACHTENFESTIVAL >>> 

Tijn Wybenga wint derde Rogier van Otterloo Award

Tijdens het eerste concert in Radio Kootwijk werd de Rogier van Otterloo Award voor de derde keer uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Rogier van Otterloo (1941-1988) heeft als geen ander zijn stempel gedrukt op lichte muziek van de jaren zeventig en tachtig. Als arrangeur, dirigent en componist van talloze albums, projecten, televisieprogramma’s en van 1980 tot 1988 als chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Ieder jaar zal de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist/arrangeur/dirigent/orkestleider van nu via de Rogier van Otterloo Award gestimuleerd worden om zich te blijven ontwikkelen in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,-.
De winnaar wordt uitgenodigd een compositie te schrijven voor Jong Metropole in de geest van van Otterloo en mag de rest van het geldbedrag besteden aan zijn ontwikkeling als musicus.

Potentiële kandidaten voor deze Award worden gescout door een breed netwerk van docenten, artistiek leiders, programmeurs enzovoort. Door de beoordeling van ingediende arrangementen, composities en videomateriaal van deze jonge (maximaal 35 jaar), nieuwe orkestleiders wordt een voorselectie gemaakt met drie genomineerden, waarna de artistieke leiding van Jong Metropole de winnaar zal bepalen.

De winnaar van 2018 is Tijn Wybenga. Tijn (1993) studeerde jazzpiano aan het conservatorium van Amsterdam. Met zijn Collectief AM.OK slaat hij een brug tussen hedendaagse jazz-, klassieke- en elektronische muziek. Hij speelt dit jaar onder meer op het Grachtenfestival in Amsterdam en 17 augustus gaat tijdens de NJO Muziekzomer de muziektheatervoorstelling 'Een Kersentuin' in première, met Wybenga als muzikaal leider.

Nominatiecommissie Cultuurfonds over Tijn: 'Tijn Wybenga heeft het laatste jaar een flinke sprong vooruit gemaakt, heeft zijn brave kant van zich afgeschud, en schrijft intens muzikale en ook ontroerende noten, rijk en rijp, hoogst eigen en persoonlijk, en zijn vakmanschap staat buiten kijf.
Zijn orkestleiderschap is verder ook nog geïntensiveerd en uitgebouwd.'

Dirigent/componist Vince Mendoza over Tijn: 'Tijn Wybenga is already on his way. He’s writing with authority and individuality, understanding the need for a varied language of expression for film, stage and studio. And that’s what Rogier was all about. I look forward to hearing what Tijn has in store for us in the future.'

Eerdere winaars: in 2017 won componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier.