The Records '22: Nieuw jong jazz-talent geselecteerd!

23-11-2021
Het is zover: De finalisten van The Records 2022 zijn bekend! Tot 1 november konden afstuderende studenten en alumni van alle Nederlandse Conservatoria (maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd) zich inschrijven om kans te maken op een van de drie albumproducties ter waarde van € 10.000,-.

Volg The Records: 
< TERUG   VERDER >   
NAAR ALLE BERICHTEN >


Op de foto's de winnaars van 2020 >

29 podia wachten op de winnaars van The Records

Uit maarliefst 61 aanmeldingen heeft de jury, bestaande uit saxofonist Seamus Blake, programmeur Raluca Baicu en zangeres Francien van Tuinen, dit jaar weer een prachtige top-7 geselecteerd. Deze zeven finalisten strijden op donderdag 27 januari 2022 samen om de 3 albumproducties ter waarde van € 10.000,- elk.
Deze drie winnaars hebben een jaar de tijd om aan hun album te werken en presenteren hun nieuwe muziek op The Records in Concert 2023. Aansluitend wordt voor hen in samenwerking met de VNJJ (de Vereniging Nederlandse Jazzpodia & Jazzfestivals) een tour gerealiseerd langs prestigieuze podia en festivals!

De finalisten op een rij 

 

Önder (Jort Terwijn)

Önder creëert een frisse en zeldzame installatie van basinstrumenten in de context van akoestisch-elektronische instrumentale muziek. Composities gaan van hypnotiserende, labyrintische drones naar verknipte beats en van open soundscapes naar harde avant-garde voortdurend op zoek naar nieuwe bochten in de muzikale lijn van de jazz.

Adrián Moncada 6tet

Adrián Moncada 6tet is een Amsterdamse groep onder leiding van de Spaanse pianist en componist Adrián Moncada, die de luisteraars uitnodigt in zijn muzikale brein met de aspiratie om hun verbeelding te prikkelen door middel van muziek, waarbij hij het ritme, de improvisatie en de intentie van de jazztraditie combineert met het eclecticisme van de Amsterdamse smeltkroes.

Ambergris (Nicolo’ Ricci)

Ambergris is gekozen als naam voor dit kwartet als metafoor voor het product van het creatieve proces van een kunstenaar, die, volgens de visie van de bandleden, iemand is die het vermogen heeft te putten uit een voorraad ervaringen en emoties, ruwweg verzameld gedurende het leven. En daaruit kostbaarheid en schoonheid te scheppen. De composities die door de band worden uitgevoerd zijn een resultaat van dat proces, ze zijn zelf ambergris, een chaotische massa verhalen in voortdurende mutatie, verteerd en opnieuw gevormd tot muziek.

Bekijk (even tussendoor) de teaser voor The Records

 


Chai Masters (Aurel Violas)

De Chai Masters streven ernaar jazz te creëren die de verbeelding prikkelt. De band interpreteert de muziek van Aurel Violas en Antonio Moreno Glazkov, wiens composities geïnspireerd zijn op een van de meest unieke literaire stromingen van de vorige eeuw: het Magisch Realisme. Als een verhaal dat de grens tussen werkelijkheid en fantasie doet vervagen, is het repertoire een vertelling waarin famenco, flm-soundtracks en hedendaagse jazz door elkaar lopen. Elke compositie neemt de Chai Masters mee op een onbekend pad en zij nemen de luisteraars met hen mee.

Davor Stehlik Quartet

De band speelt de originele muziek gecomponeerd door gitarist en bandleider Davor Stehlik. De muziek die hij schrijft is een specifieke combinatie van het jazzgeluid uit de jaren '60 en een modernere benadering van deze muziek. De composities hebben unieke grooves en meestal eenvoudige maar verfijnde melodieën, die er niet zijn om indruk te maken, maar om de luisteraars te ontroeren en mee te nemen op een spannende muzikale reis.

Nefertiti (Pedro Ivo Ferreira)

Nefertiti is een jazzkwartet dat in 2012 werd opgericht. Ondanks de traditionele instrumentatie (sax, piano, contrabas en drums) verkent de groep nieuwe mogelijkheden om deze muziek naar een nieuw niveau te brengen. De kleuren variëren van zoete zingbare melodieën tot eigentijdse textuur. De improvisatie kan geleid worden door elk lid, zonder vooraf bepaalde afspraken, waardoor de band de vrijheid krijgt om te gaan waar het op dat moment nodig is om te zijn.

RADIO TRAPANI (Dario Trapani)

RADIO TRAPANI (NL/ITA) is het alter ego van Dario Trapani; Amsterdammer, gitarist, producer en songwriter. Zijn band mengt electro-/akoestische songs met nostalgische teksten. De muziek vertaalt zijn brede sonische interesse naar geraffineerde popsongs, een soort jazz-folk met synthesizers.

The Records in Concert

Na de finale overdag vindt in de avond een bijzonder concert plaats waarin de drie albums worden gepresenteerd van de winnaars van vorig jaar; Marta Arpini, Lucas Santana 5tet en Motet (Mo van der Does). Daarnaast wordt direct bekend gemaakt welke drie winnaars komend jaar aan de slag gaan als winnaars van The Records 2022!

Wanneer, waar?

  • Donderdag 27 januari 2022 aanvang: 20:00 uur
  • Bimhuis, Amsterdam
  • Toegang gratis