Oversized kleed ook in de muziek goed af

14-12-2021
De BvR Flamenco Big Band van Bernard van Rossum is een oversized bigband bestaande uit maar liefst twintig musici. Met het winnen van The Records in 2015 konden ze hun tweede album “Luz de Luna” opnemen.

Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Spaanse enclave = Flamencomuziek?

“Ik begon met de drums toen ik een jaar of twaalf was. Pas op m’n achttiende kreeg ik mijn eerste saxofoon en ontdekte ik ook jazz. Niet veel later studeerde ik biologie, maar toerde met mijn band al door Europa. Al snel won de muziek het van de biologie.”

“Er studeren veel Spanjaarden aan het Conservatorium van Amsterdam. Dat komt denk ik door de mogelijkheden hier. Optreden in Spanje is lastiger als je niet al naam hebt gemaakt. De jazzopleidingen bestaan hier langer dan in Spanje en er is hier meer oog voor jonge jazzmusici. Denk aan The Records en de Keep an Eye International Jazz Award.”

“Met de BvR Flamenco Big Band komt voor mij alles samen: het componeren, arrangeren en het spelen. De muziek is een mix van flamenco en jazz, een natuurlijke symbiose. Dat ritmische spel, die vrijheid én energie. In die spannende dynamiek stijgen beide stijlen boven zichzelf uit. De flamencojazz is volop in ontwikkeling.”

Winnen

“Het winnen van The Records heeft ons heel veel gebracht. Met de financiële steun konden we onze tweede plaat produceren. We konden ook samenwerken met artiesten die al lang op m’n lijstje stonden zoals mondharmonica virtuoos Antonio Serrano en Flamenco zanger David de Jacoba (Paco de Lucia band). We toerden al in Spanje en Nederland onder andere op het North Sea Jazz, maar dankzij het winnen van The Records konden we op nóg meer podia en festivals spelen, zoals tijdens het Grachtenfestival.”