'Wiebelende' stoelen zijn juist goed voor de spiercontrole

06-01-2022
Govert Flint won de Keep an Eye Design Talent Grant voor zijn Enriched Office. Een kantoor waar mensen geprikkeld en geïnspireerd worden en - mooi meegenomen - ook beter presteren.

Volg de Young Desigers (Grant):
< TERUG  VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? >

Liever een waterbank dan een waterbed?

“Eigenlijk vreemd. Alles op kantoor is door ons bedacht: de computer, de stoelen, het bureau. Waarom richten we die werkplek dan met zo weinig creativiteit in? Al in de jaren veertig toonde onderzoek aan dat muizen in een kooi met verstophoekjes, zaagsel en speeltjes minder snel ziek werden dan muizen in een kaal hok zonder afleiding. Een gemiddelde kantoortuin is ook zo’n box zonder prikkels. Designstudio Enrichers heb ik samen met een club jonge ontwerpers opgericht om die kantoren te ‘verrijken’.”

Keep an Eye Design Talent Grant

“De Grant wonnen we met de ‘Enriched Office’, een meubelcollectie voor het Business Center van Schiphol. Met stoelen die balanceren op schalen – voor het trainen van spiercontrole. Tegelijk activeer je het motorische gebied van de hersenen. En een bank gevuld met water – je voelt elkaars bewegingen en zo knoop je eerder een gesprek aan.
Met het winnen van de Keep an Eye Grant konden we deze collectie verder uitbouwen met sensortechnologie. Die sensoren in de meubels peilen je gemoedstoestand. Een bureaustoel meet bijvoorbeeld je hartslag om op te maken of je in een positieve of negatieve stemming bent. Op deze manier creëer je uiteindelijk een ‘empathische’ ruimte waar je prettiger kunt werken en waar je geïnspireerd wordt.”

Bureaustoel en fitnessapparaat in één

“We zitten allemaal van negen tot vijf achter een computerscherm. Aan het einde van de dag zijn we vaak uitgeput. En dat terwijl we lichamelijk niks hebben gedaan. Maar waarom voel ik me wel energiek en vrolijk als ik veel beweeg, terwijl dat energie kost? Tijdens mijn afstudeerproject bij het Scapino ballet ontdekte ik dat als je je hele lichaam gebruikt dat een positieve invloed op je humeur heeft. Met de bionic chair bedien je met eigen lichaamsbeweging de computer. Zo kun je sporten en werken tegelijk. Lichaamsbeweging wordt functioneel, waardoor je een energieke werkdag hebt.”

Welkom

“De projecten die wij met Enrichers bedenken zijn experimenteel en innovatief. Dankzij de Grant kregen we de financiële middelen om ons project verder door te ontwikkelen met sensortechnologie. Dat maakt de Grant zo belangrijk: je creëert gelijke kansen voor talent.”