Dat heeft ons vertrouwen echt een boost gegeven

08-02-2022
Met zijn Xavi Torres trio won hij de 'Keep an Eye International Jazz Award 2015'. Een jaar eerder nam hij al de Award voor 'Beste solist’ in ontvangst.

Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? > 
NAAR ALLE BERICHTEN >


“In 2019 nam ik mijn eerste soloalbum op. Een enorme beproeving. Een vriend gaf me toen het boek Het innerlijk spel door tennis van Timothy Gallwey. Ik speel namelijk ook graag tennis. Het gaat erover hoe je je mentaal voorbereidt op een belangrijk moment. Een soloalbum is letterlijk solo, alleen. Je kunt niet op andere musici leunen. Alles moet uit jezelf komen. Net als bij tennis spelen je gedachten dan een psychologisch spelletje met je.”

Keep an Eye International Jazz Award

“We speelden nog maar net met het Xavi Torres trio toen we de 'Keep an Eye International Jazz Award’ wonnen. Dat heeft ons echt een vertrouwensboost gegeven. De Award is een bevestiging dat je op de goede weg bent en we kregen gelijk veel mooie kansen om op te treden. Hierdoor zijn we als band sterker geworden. Een jaar later wonnen we de Dutch Jazz Competition. Ik weet zeker dat ons zelfvertrouwen daar toen een rol in speelde.”

Jazz

“Piano spelen leerde ik van mijn zus. We woonden in een heel klein dorpje in Spanje, niet ver van Barcelona. Jazzmuziek was voor veel mensen daar iets onbekends. Mijn vader had wel een paar jazz en bluesplaten. Ik weet nog dat ik als jonge jongen meteen gegrepen werd door de sound en vrijheid van die muziek. Maar een pianoleraar in Barcelona leerde me pas echt wat jazz was.”

Nederland jazzland

“Ik woon in Amsterdam. Nederland is klein en compact, maar er zijn zo veel geweldige musici in dit land. En ze komen van over de hele wereld. Dat geeft eindeloos veel energie en we motiveren elkaar om steeds een stapje verder te gaan.”