Valentina Tóth wint 35e editie Amsterdams Kleinkunst Festival

07-04-2022
Dit was alweer de 35e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival! Net als de afgelopen jaren mocht de Keep an Eye Foundation de halve-finalisten klaarstomen voor hun finale voorstelling door het aanbieden van een reeks masterclasses van gerenommeerde artiesten, waaronder Vera Mann, Wimie Wilhelm, Ivo de Wijs en Raoul Heertje!

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Was er nu één winnaar of toch meer?

Maar zeker geen verliezers!

Het werd donker in de Kleine Komedie, het zaallicht ging uit, de spot aan en werd gericht op Thomas van Luyn die op kwam in zijn mooiste pak. (De vriendelijke mevrouw op de eerste rij in haar tuinbroek kreeg helaas de wind van voren)
De finalisten speelden de sterren van de hemel, maar er kon er maar een (ehhh twee?) de winnaar zijn!

De jury bestond uit Silvia Andringa (regisseur), Elisabeth Boor (regisseur en docent), Tom Dicke (pianist en componist), Jörgen Tjon A Fong (directeur De Kleine Komedie) en Vincent Wijlhuizen (directeur What You See Festival en programmeur).

‘De jury is blij verrast door het niveau van de finale. Het valt de jury op dat het de drie finalisten is gelukt om zichzelf op het toneel bloot te geven. Dat doen ze door zichzelf als inspiratiebron te gebruiken, dat uit te vergroten en tegelijkertijd toch bij zichzelf te blijven. Ze gebruiken allemaal sterk fysiek spel om hun verhaal kracht bij te zetten. Alle drie de artiesten hebben een ontwapende energie en getuigen van aanstekelijk spelplezier.’

En hier zijn ze dan, de winnaars

 

AKF Sonneveldprijs

De Keep an Eye Foundation feliciteert Valentina Tóth met het winnen van het Amsterdams Kleinkunst Festival!
De vakjury overhandigde haar, na een intens overleg, de AKF Sonneveldprijs 2022 voor haar voorstelling Wildbloei, ‘een ode aan de hysterische vrouw’. Ook kreeg zij uit handen van presentator Thomas van Luyn de AKF Publieksprijs uitgereikt.

Valentina vliegt van personage naar personage; onder andere een femme fatale, een vrouw die dolgraag body positive zou willen zijn, een mislukte K3 auditie en een natuurramp in hoogsteigen persoon passeren de revue. Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, snelle schakels en grote personages, houdt ze met Wildbloei haar publiek onder schot brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed.

Valentina Tóth toont zich volgens de jury ‘een fenomenaal performer die snel en goed tussen de verschillende typetjes en nummers kan schakelen. Zij weet dat te combineren met virtuoos pianospel, een fantastische zangstem en goed gecomponeerde nummers.’

AKF Shaffy Cheque

De aanmoedigingsprijs ter waarde van € 2.500,- die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds, ging naar Collin Edson voor zijn voorstelling Tata Stima, over homofobie in de gospelwereld en de relatie met zijn ouders op Curaçao.

Volgens de jury weet Collin ‘op knappe wijze het publiek mee te nemen langs een palet aan emoties, van ontroering tot vrolijkheid en van stille melancholie tot ontzetting. Hij slaagt daarin door op een oprechte manier contact te leggen met de zaal.’

De derde finalist was Britt van Tooren met haar programma Ik hoop dat deze titel je aanspreekt.

En dan nu… op tour!

De drie finalisten zijn vanaf het najaar van 2022 te zien tijdens de AKF Finalistentournee in de Nederlandse theaters.
Hou ze in de gaten >