Masterclass van Borre Akkersdijk: Verantwoordelijker studenten maken dito textiel

21-04-2022
Hoe leid je een nieuwe generatie op om verantwoordelijker textiel te maken? Studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag, afdeling Mode en Textiel volgde een masterclass gegeven door Borre Akkersdijk.

Volg de Fashion Show: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Dus doe gewoon waar je blij van wordt

Borre Akkersdijk is een Nederlandse textielontwerper en mede-oprichter van studio BYBORRE. Ook is Borre creatief directeur van studio BYBORRE.
BYBORRE is een in Amsterdam gevestigde textiel-innovatiestudio die streeft naar een meer duurzame en democratische manier van textielontwikkeling. BYBORRE richt zich op innovatie en het heroverwegen van alle stadia van het kledingcreatieproces, van ontwerp tot productie. Dit alles in samenwerking met alle partijen die een rol spelen in de keten.

De lezing

Het eerste deel van de Masterclass bestond uit een lezing op de academie door Borre, waarin hij vertelde over zijn studio, de open-source software die ze ontwikkeld hebben en de filosofie van zijn bedrijf.
Studenten kregen vervolgens de opdracht om, met gebruik van de open-source software BYBORRE Create™, zelf stoffen te ontwikkelen. Groepjes studenten, van de afdelingen mode en textiel, gingen aan de slag met het maken van een eigen ontwerp. Op de academie werken zij vaak aan individuele projecten, maar tijdens deze masterclass werd er in groepsverband gewerkt. Leerzaam en waardevol. Zij werden uitgenodigd in de WoTO™ ruimte om meer te leren over textiel-ontwikkelingsprocessen, verantwoorde grondstoffen en innovatieve oplossingen door changemakers uit de industrie.
Na een step-by-step sessie over het gebruik van BYBORRE Create™, dompelden de studenten zich onder in het proces van conceptualiseren, ontwerpen en samplen van hun op maat gemaakte textiel. Dat vervolgens werd gebreid in BYBORRE's in-house Knit Lab en tentoongesteld in de WoTO™ ruimte.

Ook de medewerkers van BYBORRE vonden het geweldig om de deuren van hun ecosysteem te openen voor deze volgende generatie van changemakers. Én hun creatieve ideeën tot leven te zien komen. Voor de studenten erg waardevol en leerzaam om al kennis te maken en te werken met BYBORRE Create™. Wellicht gebruiken studenten deze techniek ook voor hun eindexamenpresentaties of in hun verdere toekomst.

De deelnemers en de quotes

  • "Gefascineerd door de filosofie van BYBORRE was ik al lange tijd geïnteresseerd in het bedrijf. Ik wil bij hen stage lopen en dit was een mooie gelegenheid om de mensen daar te leren kennen!"

  • "Het visualiseren en bezoeken van het BYBORRE Knit Lab gaf ons een eerste inzicht in de stappen die komen kijken bij het maken van een circulair gebreide stof. Wat een mooie stap kan zijn als we van plan zijn om in de toekomst met machinebreisels te gaan werken."

  • "Het BYBORRE Create™ programma is zo versimpeld dat iedereen met een beetje kennis van Photoshop een breisel kan ontwikkelen."

  • "De algehele ervaring was geweldig, het BYBORRE team was zeer gastvrij en behulpzaam ten alle tijden."

  • "Dingen die ik van Borre zelf heb meegekregen is dat je op een gegeven moment niet meer alles alleen kunt doen. Ook als het voelt alsof je bent waar je wilde zijn (werken met een grote naam) kan het nog te kort schieten, als in dat je je niet beloond voelt zoals je zou verwachten, dus doe gewoon waar je blij van wordt!"