Zo begon ik naar de klassieken te luisteren ...

20-04-2022
Drummer Joan Terol Amigó won drie keer de Keep an Eye International Jazz Award en twee keer The Records met verschillende jazzbands. “Ik weet het nog goed. Het koor van mijn moeder zong het wereldberoemde ‘Halleluja’ van Händel. Wat een indruk maakte dat. Zo begon ik als jongetje van zes te luisteren naar de grote klassieken - Händel, Vivaldi, Bach en Mozart.”

Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? > 
NAAR ALLE BERICHTEN >


Als ik in één band speelde, kon ik de huur opzeggen

“Pas op m’n veertiende ontdekte ik de jazz. Op mijn verjaardag kreeg ik van mijn ouders een drumstel. Ons geboortedorp in Catalonië was niet groot, maar we hadden wel een jazzclub - de Keyboard Jazz Lounge, die nu niet meer bestaat. Mijn oudere broer (ook muzikant) nam me voor het eerst mee naar die club. Dat werd onze leerschool. Hier gebeurde het. Je kon uit de boeken leren, maar hier ontwikkelde je pas echt gevoel voor de muziek.”

The Beatles

Je bent drummer. Hoe heet je band?
“Mensen denken dat je als muzikant in één band speelt, zoals The Beatles of The Rolling Stones. Als ik in één band speelde, kon ik morgen de huur opzeggen. Op het Conservatorium van Amsterdam leerde ik Maarten Hoogenhuis en Thomas Rolff kennen. Maarten stelde voor ons aan te melden voor de Keep an Eye International Jazz Award. We hadden toen nog nooit één noot samengespeeld. We spraken af in lokaal 3.06 - ik weet het nog precies - deden de recorder aan en speelden een aantal jazz standards. Die stuurden we in. Na de kwart en halve finales stonden we in de finale. Die wonnen we. In het daaropvolgende jaar werd ik tweede met Trempera! Het jaar daarop wonnen we met het Xavi Torres Trio de Award.”

Biologie, beïnvloedt jazz?

“Ik heb ook heel even biologie gestudeerd. Dat leek mijn ouders een zekere keuze. Maar al na drie maanden wist ik dat het de muziek werd. Toch ben ik altijd gefascineerd gebleven door biologie. Weet je wat enzymen doen? Die versnellen een chemische reactie in een cel. Zo zie ik de Awards die ik gewonnen heb, die waren de katalysator voor mijn carrière.”

Advies

“Wees geduldig en grijp iedere kans aan om te spelen. Je weet nooit wie je ontmoet en waar diegene je kan brengen. Natuurlijk is het heel belangrijk goed te worden in je vak, maar je mist veel kansen als je alleen in je eigen oefenhok aan het studeren bent.”