Grafisch design masterclasses, dit keer ondermeer het ID achter 3D!

23-08-2022
Sinds 2019 werkt Keep an Eye samen met Graphic Matters in Breda. Met creatieve talentontwikkeling als gedeelde ambitie hebben wij de handen ineengeslagen door een jaarlijks aanbod van diverse grafische masterclasses te organiseren rondom een actueel thema tijdens de Graphic Matters Summer School!
Foto's hierboven: Rob Lipsius Foto's hierboven: Rob Lipsius

Volg Graphic Matters: 
< TERUG   VERDER>
Naar alle berichten >


Over het vak, de masters, Breda en veel plezier maken

Dit jaar stond de Summer School in het teken van 3D design. Het programma bestond uit vier masterclasses, begeleid door toonaangevende internationale ontwerpers. Ook was er een randprogramma met excursies, workshops en talks.

Graphic Matters streeft ernaar om een zo divers mogelijk publiek de kans te bieden om nieuwe skills te leren en hecht daarnaast ook grote waarde aan saamhorigheid. Je bouwt tijdens hun trajecten niet alleen aan je eigen skills, maar werkt ook met de andere deelnemers samen. En naast werken is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning! Aan de hand van een uitgebreid randprogramma (gratis voor masterclass deelnemers) leer je het vak, de masters, de stad Breda én elkaar nog beter kennen.

Het laat je verder kijken dan wat er voor je staat

Sinds de eerste ontwikkelingen in de jaren ’60 is de techniek geëvolueerd tot een ruime keuze in software om realistische CGI objecten en werelden te creëren. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van deze programma’s, zetten beeldmakers dit steeds meer in, op uiteenlopende en vernieuwende manieren. Denk aan typografie, karakter- en isometrisch ontwerp. 3D design kan visuele variëteit aanbrengen in het werk, de nadruk leggen op specifieke elementen en – juist wanneer gecombineerd met tweedimensionaliteit – een beeld een nieuw leven inblazen. Het laat je verder kijken dan wat er voor je staat; het laat je de ruimte om je heen zien.

De mogelijkheden zijn eindeloos, fascinerend en soms zelfs overweldigend. 3D design is niet gebonden aan één medium of discipline en kan voor iedere vormgever interessant zijn; of je nou stilstaand, bewegend of ruimtelijk beeld creëert. Maar wat betekent driedimensionaliteit nu precies voor jou als beeldmaker? En wat zou het kúnnen gaan betekenen?

Hier wat 2D foto's ...

Het programma omvatte:

  • Masterclass by Rob en Robin - Object Dating

Tijdens deze masterclass door Rob en Robin gingen deelnemers op date met een object. Op een experimentele (intuïtieve) manier bekeken zij welke ongewone vormen, verhalen en nieuwe gedragingen er achter alledaagse objecten liggen. 
Rob en Robin gaven een kijkje in de keuken van hun ontwerpproces en lieten zien hoe je jezelf doormiddel van 3D software kunt verrassen binnen je ontwerpproces. Fun fact: Rob & Robin waren in 2019 zélf deelnemers aan de eerste Keep an Eye x Graphic Matters masterclasses en zijn dit jaar voor het eerst aanwezig als echte masters!
Meer over deze masterclass >

Het 3-gangen menu van de masterclass!

  • Masterclass by Rachel Joy 

Combineer de kunst van ‘lettering’ met 3D ontwerp. Rachel Joy heeft de deelnemers de kneepjes van het vak geleerd op het gebied van 3D lettering.
Meer over deze masterclass > 

  • Masterclass YONK 

YONK vertelde over de ins en outs van 3D character design. Deelnemers gingen aan de slag om hun eigen 3D geanimeerde character te maken. Zij leerden hoe je je character modelleert, textureert, samenvoegt en ten slotte animeert in 3D software Blender.
Meer over deze masterclass > 

  • Masterclass Studio Spass 

Tijdens de masterclass van Studio Spass gingen de ontwerpers aan de slag met het creëren van en experimenteren met materiële prototypes en het spelen met verschillende schalen en perspectieven om een gezamenlijk eindresultaat te produceren. Zij werden uitgedaagd om uit hun comfort zone te stappen en op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven in hun benadering van 3D grafisch ontwerp. Aan het einde van de masterclass hadden zij een experimenteel ontwerp gemaakt dat onderdeel was van een tentoonstelling en campagne.
Meer over deze masterclass >

Verder was er ook nog

Naast het hoofdprogramma was er een inspirerende excursie-dag georganiseerd langs de Blind Wall Galery in Breda én de indrukwekkende opbouw van het bloemencorso in Zundert!
Loop langs de Blind Walls >

Met deze foto's was je er bijna zelf bij