Filmliefhebbers: Kijk vijf dagen lang je ogen uit

21-09-2022
Van 5 tot en met 9 oktober is het jaarlijkse Keep an Eye Filmacademie festival in Eye weer te bezoeken. Je kunt dagelijks films bekijken daarnaast is er een expositie van de afdeling Production Design en zijn er presentaties Schowcase scenario en een presentatie Visual Effects & Immersive Media.

Volg het Filmfestival:
< TERUG   VERDER>
Naar alle berichten >


Lichting 2022 neemt afscheid van de Filmacademie

Meer dan 80 studenten van negen verschillende studierichtingen van de Nederlandse Filmacademie presenteren hun eindexamenwerk in Eye Amsterdam en online. Bovendien wordt op 7 oktober een aantal bijzondere prijzen uitgereikt, waaronder de Keep an Eye Filmscore Award.

Binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat de mogelijkheid om de tweejarige Master Composing for Film te volgen. In deze voor Europa unieke afstudeerrichting werkt de Filmacademie samen met het Conservatorium van Amsterdam. Keep an Eye reikt een award uit aan de beste componist. De winnaar wordt gekozen door een vakjury.
Daarnaast worden de volgende andere prijzen uitgereikt; de Geoff Boyle NSC Student Award Documentaire en Fictie, de Filmmore Montage Award, de VPRO Documentaire Prijs en de Topkapi Films Fictie Prijs.

Bijzondere expositie

Bij de foyer van Cinema 1 is het werk van de klas afgestudeerde Production Designers te bewonderen. Op negen sokkels presenteren zij een object waarmee ze laten zien wie ze zijn en waar hun interesses en vaardigheden liggen.

De Production Design eindopdracht bestond uit drie delen: het maken van een ruimtelijk beeld, een online omgeving waarin ze dat werk verder uitbreiden en een begeleidende presentatie vooraf. Op de sokkels vind je een QR-code die je kunt scannen.
In deze eigen ontworpen digitale omgeving laten de studenten zien wat hen heeft geïnspireerd tot de totstandkoming van het werk en is er ruimte om nog meer objecten te laten zien.

Het scenario de basis voor elke film

Tijdens de showcase van de Scenarioklas van Lichting 2022 draait het allemaal om het geschreven woord. De vorm is simpel: een platte vloer, een groep acteurs, een uitgeprint script in de hand én een zaal vol publiek. De showcase is een geënsceneerde scenariolezing door acteurs, zonder sets, kostuums of de mogelijkheid te snijden naar een volgende locatie.
“Vergelijkbaar met een table read, maar dan in een meer beweeglijke variant, met hier en daar een eenvoudig meubelstuk of prop.” vertelt studieleider Scenario Anne van Melick.
Regie-aanwijzingen die tussen de dialogen staan worden gewoon opgelezen en af en toe wordt een handeling in het scenario ook uitgevoerd. De filmische middelen zijn minimaal, maar de tekst roept deze op. Zo kun je als kijker volledig focussen op het script.
“We gaan uit van de kracht van het script en dat wat er op papier staat.” vertelt Anne.
De studenten presenteren aan de professionele buitenwereld iets waar ze al actief mee bezig zijn buiten de showcase, maar dat nog niet is verfilmd. Iets dat hen typeert als scenarioschrijver. 

Echt of niet echt?

Ieder jaar presenteert de Visual Effects & Immersive Media klas (VFX&IM) hun werk aan een zaal vol familie, vrienden, en mensen uit het werkveld. Het is hét visitekaartje voor de studenten om zichzelf in de markt te zetten. De studenten stellen zichzelf voor, tonen fragmenten van gemaakt werk, lichten speciale projecten toe en nemen je mee in het maakproces. 
Tijdens het laatste jaar werken alle studenten van Lichting 2022 samen aan de afstudeerprojecten. 
Annet: “VFX-studenten dragen voor elk project dat ze maken binnen de klas een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarin moeten er verschillende functies ingevuld worden, van VFX Supervisor tot VFX Artist.” 
Aan alle producties is door de klas meegewerkt, in meer of mindere mate. Dit jaar was de productie It will rain een mooie uitdaging voor de VFX&IM klas, maar ook aan This is your captain speaking en Joan’s Theme zijn behoorlijk wat visual effects toegevoegd. Het project Eos leunt, naast de live action scènes, zwaar op de gemaakte visual effects, waarmee een ‘andere wereld’ is vormgegeven en deze productie zal tijdens de presentatie in EYE veel aandacht krijgen.

(vanaf 27 september)
Koop je tickets hier »

En bekijk de teaser al vast!