Masterclasses kleinkunst: Geen klein kunstje voor finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival

22-12-2022
Na verschillende voorrondes in de Amsterdamse wijktheaters, waar een recordaantal van 66 deelnemers zich voor inschreef, zijn door de vakjury de volgende zes artiesten geselecteerd: Efdé&Efdé - Clara van Kempen - Niek & Guy - Luuk Ransijn - Myrte Siebinga - Tobias Wenting. De artiesten gaan van januari tot april 2023 op halve-finalistentournee door Nederland. In deze periode volgen zij het AKF Keep an Eye Masterclass programma en dat gaat niet steeds vanzelf ...

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


In vorige jaren waren deelnemers soms 'gewoon bang' om naar binnen te gaan

De halve-finalisten nemen deel aan een programma met masterclasses van Wimie Wilhelm (13 en 14 januari 2023 – De Toegift Texel), Theo Maassen (2 februari 2023 – Theater Bellevue) en Jurrian van Dongen (7 maart – Theater Bellevue).

De halve finales vinden plaats op 6 en 7 april 2023 in de Kleine Komedie.
Tijdens de finale op zaterdag 8 april 2023, tevens in de Kleine Komedie, strijden de drie finalisten om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs (juryprijs), AKF Publieksprijs en AKF Shaffy Cheque (aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds).
Het Amsterdams Kleinkunst Festival vindt voor de 36e keer plaats.

Masterclass Wimie Wilhelm

Wimie Wilhelm gaat twee dagen lang aan het werk met het eigen materiaal van de halve-finalisten. Op Texel werkt ze in het Dorpshuis intensief met de artiesten. ’s Avonds laten ze het resultaat zien in Theater De Toegift.

Wat wil je eigenlijk vertellen en wat is daarvoor de beste manier? Vragen als ‘Hoe kan het dat de grap niet meer valt?’ en ‘Waarom komt mijn programma traag op gang?’ tot ‘Hoe maak ik een vlotte overgang tussen het zingen van een lied en het vertellen van een verhaal?’ worden besproken en uitgewerkt. Zonder een blad voor de mond te nemen gaat Wimie op zoek naar oplossingen.

Over Wimie Wilhelm - Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast het maken van haar eigen cabaretvoorstellingen, regisseert ze onder meer Brigitte Kaandorp, Rayen Panday en Martijn Kardol. Daarnaast speelde ze bij het Noord Nederlands Toneel, muziektheatergezelschap Orkater en was ze te zien in verschillende televisieseries.

Koop je tickets hier »

De voorgaande masterclass door Wimie ...

,div>

Masterclass Theo Maassen

Cabaretier Theo Maassen gaat aan het werk met de zes halve-finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Aan de hand van hun eigen materiaal bespreekt hij de functie van de grap, zelfspot, ironie en hoe die functioneel in te zetten zijn. Natuurlijk zijn er wetten hoe een grap moet worden opgebouwd, maar Maassen kijkt liever naar de artiesten zelf. In zijn visie staat eigenheid centraal. Laat je verrassen door deze unieke masterclass.

Over Theo Maassen - Theo Maassen (1966). Timmert al 32 jaar aan de weg. Vakidioot. Onderzoekt met zijn podcast Ervaring voor Beginners het maakproces van kunstenaars. Behoort volgens zichzelf tot de absolute top in zijn metier. Ondanks dat altijd een gewone jongen gebleven.

Koop je tickets hier »

Masterclass Jurrian van Dongen

Wat maakt dat een lied werkt in het theater? Hoe herken je een idee en hoe verantwoord je je idee zodat het gaat leven? ‘Verzin een personage, zet dat personage in een concrete situatie, bedenk waar je het personage over vier minuten wil hebben en het lied is eigenlijk al klaar’. Woorden van een van Nederlands grootste tekstdichters. Maar is dat wel zo eenvoudig als hij doet vermoeden? De zes halve-finalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs worden bij het schrijven van het lied geholpen door Jurrian van Dongen. Van zijn hand zijn onder meer klassiekers als ‘De Mooie Dingen’ gezongen door Jenny Arean en ‘Gewoon opnieuw’ vertolkt door Alex Klaasen.

Over Jurrian van Dongen - Tweemaal won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Hij won de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Hij schreef voor Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Karin Bloemen, Wende Snijders en vele anderen. Bij Het Klokhuis is hij al jaren hofleverancier. Aan een complete generatie nieuwe makers gaf hij schrijfles.

Koop je tickets hier »