Een museum, daar vind ik niks aan!

11-05-2023
Met een kind naar het museum. Een goed idee? Of niet zo’n goed idee? Voor wie het aandurft – een aantal tips. In Engelse musea stikt het doordeweeks van de schoolklassen – kinderen die in kleermakerszit een meesterwerk natekenen.
Blog door onze Juliëtte de Swarte Blog door onze Juliëtte de Swarte

Volg BlogSpot:
< VORIG BLOG   VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >


Naar alle berichten >

Toch echt teveel gedoe?

In Nederland zie je dat veel minder. Waarschijnlijk vinden scholen het te veel gedoe.
Wil je toch je kind kennis laten maken met schilders als Rembrandt, Van Gogh en Breitner – mensen die echt iets voor de eeuwigheid hebben gemaakt, dan moet je dat zelf organiseren.

Ik denk dat mijn zoontje net een beetje kon lopen toen ik ‘m voor het eerst meenam naar een museum. Prima leeftijd om wat over kunst te leren, vond ik. Bezoekers vertederd – schattig zo’n jochie naast een Monet. Beveiligers zenuwachtig - als ie maar niet met z’n vette vingers aan een Mondriaan zit. Een ontspannen uitje zal het museumbezoek dus niet worden, maar als je geluk hebt, kun je toch zeker een werk of twee bekijken.

Het is wel slim om voorbereid de museumzaal binnen te stappen:

• Dat begint met verwachtingsmanagement. Vertel je kind dat hij/zij schilderijen gaat zien. Dat er geen speelgoed is. En dat jullie een tijdje binnen zullen zijn. Anders is de kans groot dat je kind binnen vijf minuten vraagt of jullie weer weggaan.

• De volgende tip heeft bij mij nooit gewerkt, maar je kunt ‘m altijd proberen: beloof een ijsje of iets leuks uit de museumwinkel bij goed gedrag. De kans is dan wel groot dat hij/zij het gehele museumbezoek hierover zal zeuren.

• Let op dat je zelf voldoende gegeten en gedronken hebt. Een museum bezoeken met kind vergt moed en veel energie. Zorg dus dat je van tevoren helemaal opgeladen bent.

• Vertel dat de WA-verzekering geen beschadigingen aan een Rembrandt dekt.

• Lees je van tevoren goed in. In het museum ben jij de tour guide. Zelf bordjes of andere teksten in het museum lezen gaat je niet lukken. Denk ook niet dat je even rustig iets tot je kunt nemen, of dat je er zelf veel van gaat opsteken.

• Neem potloden en papier mee en vraag je kind iets na te tekenen. Hopelijk is je kind daar even zoet mee. De kans is groter dat de tekening na twee minuten ‘af’ is.

Als je al deze tips opvolgt is er een kans dat je een half uur tot zelfs een uur door het museum kunt wandelen. Goed om te weten: in veel musea zijn kinderen tot 18 jaar gratis. En bovendien hebben steeds meer musea écht leuke dingen bedacht voor kinderen: speurtochten, kinderworkshops en familierondleidingen.

En als het je lukt om je kind even naar een werk te laten kijken, dan is de beloning groot. Kinderen kijken heel anders naar kunst dan volwassenen. Kinderen geven hun pure mening. Ik ben elke keer weer verbaasd wat een kind ziet – dingen die ikzelf over het hoofd heb gezien. En de kunst maakt soms daadwerkelijk indruk. Mijn zoontje kwam laatst aanzetten met een tekening geïnspireerd op Karel Appel. Het was trouwens Appel zelf die ooit zei dat zijn kunst ‘kinderlijk’ is. 
En een kind dat de bedreigde zwaan van Jan Asselijn in het Rijksmuseum heeft gezien, zal dit nooit vergeten. Een volwassene trouwens ook niet.