Uittip: Om naar vooruit te kijken, zeker met dit 'zomerweer' ...

02-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Frank Verheggen. Hij is docent aan St. Joost Academie en heeft overduidelijk iets met strips. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?
Uit het campagnebeeld Uit het campagnebeeld

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip van Frank Verheggen

Net als zoveel andere kinderen was ik geobsedeerd door strips. Naast Asterix, Lucky Luke en Guust hield ik van de Rotterdamse agent 327 die het – ‘grutjes-nog-an-toe’ – maar zwaar had in de Nederlandse geheime dienst. Zodra mijn zakgeld binnen was, rende ik naar de boekwinkel voor de nieuwste Spiderman: mijn favoriete superheld, die actie met humor wist te combineren en ondertussen ook nog eens Elvis Costello citeerde.
Ik genoot van de duizelingwekkende tekenkunsten van RosiƄski in Thorgal en gierde van het lachen bij de absurde strips van Hein de Kort. Het heeft allemaal bijgedragen aan de basis van wat ik graag doe: visual storytelling.

De tijd ligt ver achter ons dat het beeldverhaal als niet volwaardig werd beschouwd. Het jaarlijkse Cross Comix festival in Rotterdam gaat nog een stap verder. Het laat de strip als volwassen kunstvorm aan een breed publiek zien en koppelt beeldverhalen aan andere kunstdisciplines en maatschappelijke thema’s.
Tijdens dit festival kan de bezoeker genieten van een mix van exposities, workshops en presentaties van legendarische makers.
Zo heb ik in vorige edities leren letteren met de laatste handletteraar van Nederland, Frits Jonkers. Ik heb ademloos zitten luisteren naar Wilbert Plijnaar, die ooit in de Donald Duck begon en nu grote internationale animatiefilms als Ice Age mee helpt maken. Ik heb veel geleerd over kleurenleer van dé colorist van Nederland, Marloes Dekkers. 

Frank Verheggen, St. Joost Academie Frank Verheggen, St. Joost Academie

Dus noteer maar vast op de kalender: in de laatste week van september vindt het Cross Comix Festival in Rotterdam weer plaats. Ook in de rest van het jaar zijn er diverse activiteiten: animatiescreenings, pop-up expo’s en meet & greet-sessies.

Campagebeeld

Campagnebeeld Cross Comix 2023 door de Rotterdamse illustrator Xaviera Altena. Zij combineert op onnavolgbare wijze haar bold lijnenspel met pastel-roze, felgeel en hemelsblauw en beeldtaal uit de popcultuur van de jaren 90, graffiti en strips. In haar werk pakt ze meer dan eens actuele kwesties en uitdagingen aan: van feminisme en racisme tot klimaatactivisme. Ze werkt onder andere voor: Oxfam Novib, Die Zeit, Hermès, The Guardian, MullenLow en The New Yorker.
* Bron: Cross Comics Facebookpagina. 

 Lees hier Magjezien #6 »