Uittip: Over polder(en) en de kosmos

02-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Annelies Sinke. Zij is coördinator partnerschappen HKU (Hoge School voor de Kunsten Utrecht) Media en heeft iets met kunst, landschap en polder(en) ... Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >
Naar alle berichten >




De uittip van Annelies Sinke 

Tussen de weilanden en de windmolens van de Flevopolder duikt plots een magisch landschapskunstwerk op: het Observatorium van kunstenaar Robert Morris.
Dit ronde kunstwerk is een soort hedendaags Stonehenge, gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het behoort tot de Amerikaanse kunststroming Land Art.

Annelies Sinke, HKU Media Annelies Sinke, HKU Media

Het werk bestaat uit een ronde arena met drie poorten van steen, met ieder een vizier gericht op het oosten. Het midden van de arena symboliseert het middelpunt van onze kosmos en ons planetaire systeem. 
Tijdens de zonsopgang van de winter- en zomerzonnewende en de lente- en herfstequinox schijnt de zon exact tussen de vizieren en ervaar je de cyclus van de seizoenen en de tijd.

Het is de beste zonsopgang die je je kunt voorstellen. Voor mij is het beleven van kunst in de omgeving een toegevoegde waarde. Alle verschillende lagen van waarnemen (fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch) komen aan bod in Land Art.

Juist de stilte die er dan is of het gesprek met het gezelschap dat ontstaat in de arena van Morris, vind ik bijzonder. Daardoor voel ik me klein en onderdeel van een groter geheel.
Hier meer over het Observatorium >

 Lees hier Magjezien #6 »