Uittip: Onze naam is Groen. DE.GROEN, een afwisselende collectie beeldende kunst

10-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Lieven Hendriks, docent HKU Fine art en beeldend kunstenaar. Hij reisde van Utrecht naar Arnhem om een spannende en diverse collectie beeldende kunst te zien. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip van Lieven Hendriks

Midden in het centrum van Arnhem vind je Collectie DE.GROEN, een particuliere collectie van hedendaagse kunst. Marjolein de Groen en Peter Jordaan, beiden kunstenaars, hebben in 2017 de deuren geopend van het voormalige statige bankgebouw om hier wisselende presentaties te maken uit hun eigen groeiende collectie.

Het pand uit 1905 is met een bijzondere verbouwing in ere hersteld om de collectie optimaal te huisvesten. Op de begane grond en in de kelder vinden jaarlijks drie tentoonstellingen plaats; de nadruk ligt op jonge hedendaagse kunstenaars. Deze presentaties zijn vrij toegankelijk en wisselen om de drie maanden.
Op de bovenste verdiepingen tonen Marjolein en Peter een wisselende selectie uit hun eigen collectie. Deze presentaties zijn enkel op afspraak te bezoeken door inschrijving op een rondleiding (zie website).

Lieven Hendriks, Hoge School voor de Kunsten Utrecht Lieven Hendriks, Hoge School voor de Kunsten Utrecht

Tijdens zo’n rondleiding vertelt Marjolein of Peter over de persoonlijke band die zij met de werken en de kunstenaars hebben. Anekdotes vormen vaak de achtergrond van hun verhaal over de werken, die zij meestal in het atelier van de kunstenaar verwierven. Het spannende aan hun collectie is dat die heel divers is: van videowerk, schilderkunst en installaties tot sculptuur en fotografie. 
De hedendaagse kunst is hier in de volle breedte te vinden. Het is een bijzondere ervaring hoe zij hier op een persoonlijke, liefdevolle manier met de kunst omgaan.

Zo’n rondleiding is echt een aanrader. Op de begane grond zit een fijn café met een groot terras waar je ondanks de drukte op straat heerlijk rustig kunt zitten. Houd de website in de gaten voor de programmering van de tentoonstellingen. Je kunt je via de site inschrijven voor de rondleidingen. Daarnaast worden er avonden georganiseerd waar kunstenaars met het publiek in gesprek gaan over hun werk.

Lees hier Magjezien #6 »