Jong Metropole in Concertgebouw Amsterdam. Het dak is er nog net niet vanaf!

15-08-2023
Jong Metropole brengt ‘Good Times’ naar het Concertgebouw! Afgelopen weekend waren de eerste drie concerten van deze jazzy-editie van Jong Metropole; een unieke samenwerking tussen de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). Het dak van het Concertgebouw Amsterdam ging er nog net niet af!
Foto's: Veerle Bastiaanssen Foto's: Veerle Bastiaanssen

Volg Jong Metropole: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Bekijk de najaarstoernee >

Inspiratie versus transpiratie

Bij Jong Metropole komt het excellente spel uit de klassieke traditie samen met swing, improvisatie en timing vanuit de jazz. Studenten van opleidingen worden voor dit unieke project samengebracht en er vindt een prachtige kruisbestuiving plaats.
Een week lang repeteren, inspireren, transpireren en heel veel lol maken leidt elk jaar tot, voor ons, het hoogtepunt van de zomer. Voor het eerst met in-ear-monitors, voor het eerst met elkaar op een podium, voor het eerst in het prachtige Concertgebouw in Amsterdam…. Spannend!

Let the Good Times Roll

In ‘Let the Good Times roll’ speelt het Jong Metropole (Symphonic Jazz Orchestra) muziek van bekende ‘crooners’ als Frank Sinatra, Dean Martin en Nat King Cole. Het Jong Metropole brengt een ode aan deze stijl en bekende artiesten met bekende titels als ‘The Lady is a Tramp’, ‘Fly me to the Moon’ en ‘Let the Good Times roll’.

Het orkest werd bijgestaan door 4 geweldige zangers; Ben Red, Júlia Cortés, Ludo Vliegenthart en Emma Hedrick. Zij konden zich alle vier van hun beste kanten laten zien door de gevarieerde stukken die ze voordroegen. De avond eindigde spetterend met ‘Everybody’s Bumpin’ met alle zangers samen op het podium.

Naast vocale orkestrale jazzmuziek speelde het Jong Metropole ook instrumentale stukken als 'Killer Joe' en een nieuwe compositie van Bernard van Rossum, winnaar van de Rogier van Otterloo Prijs 2022.

De Rogier van Otterloo Award 2023

Misschien natellen? Hier staan (en zitten) 64 'Jong Metropolers'
Misschien natellen? Hier staan (en zitten) 64 'Jong Metropolers'

Tijdens het openingsconcert op zaterdag 12 augustus in Theater Orpheus ontving musicus en componist Camiel Jansen dit jaar de Rogier van Otterloo Award 2023, de stimuleringsprijs voor talentvolle jonge componisten van het Prins Bernhard Cultuurfonds - ter nagedachtenis aan componist en dirigent Rogier van Otterloo. 
De prijs bestaat uit een compositie-opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo en een geldbedrag van € 10.000,-.

Componist Camiel Jansen (1991) studeerde contrabas, jazz en compositie aan het conservatorium Codarts in Rotterdam en haalde zijn master contrabas in Amsterdam. Hij is oprichter en artistiek leider van het Ensemble Ikarai. Zijn liefde voor verschillende muziekgenres en inspiratiebronnen als de mythe van Icarus, bokser Muhammad Ali en de Japanse schrijver Murakami verwerkt hij in unieke voorstellingen. De laatste jaren richt hij zich steeds meer op componeren.

Van de jury:

Jurylid Mariël van den Bos: “Camiel Jansen is een veelzijdig en ondanks zijn jonge leeftijd al bijna een gevestigd talent. Hij schrijft avontuurlijke en verhalende stukken voor kleine en grote ensembles waarin werkelijk elke muzikant aan bod komt. Hij combineert op geheel eigen wijze klassieke muziek, jazz en niet-westerse roots muziek.”

Bij de foto: 'oude' 2022 en nieuwe 2023 winnaars Bernard van Rossum en Camiel Jansen.

En nog even dit: