Uittip: Over zwemmen in kunst in zuidelijke(r) oorden

05-09-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Catherine Clavaux, senior projectleider bij de Keep an Eye Foundation. Zij heeft iets met Frankrijk en zeker met beeldende kunst. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 
De uittip van Catherine Clavaux

Van jongs af aan heb ik een grote interesse in kunst. Toen ik klein was, vond ik het al heerlijk om in museumgebouwen rond te dwalen. Ook ben ik gefascineerd door gebouwen die op originele wijze zijn herbestemd. Een mooi voorbeeld is een prachtig art deco zwembad in Roubaix, dat tot museum is verbouwd.

Het verhaal van dit museum begint in 1922, toen het stadsbestuur architect Albert Baert opdracht gaf om het mooiste zwembad van Frankrijk te bouwen. Baert liet zich inspireren door de vorm van een klassieke abdij. Het zwembad vormde het middenschip, met eromheen een restaurant, een grote entreehal, een sauna en een schoonheidssalon. Het gebouw werd in art-decostijl verfraaid met prachtige mozaïeken, glas-in-lood-ramen en email. In 1932 ging het open.

Catherine Clavaux, Keep an Eye Foundation Catherine Clavaux, Keep an Eye Foundation

Het gebouw deed ook dienst als badhuis. Hiervoor waren er rond het zwembad twee verdiepingen met kleine ruimtes gebouwd, voorzien van een bad. Het zwembad is tot 1985 in gebruik geweest, maar moest zijn deuren sluiten omdat het niet meer voldeed aan de hedendaagse veiligheidsvoorschriften. Daarop volgden een renovatie en de verbouwing van het zwembad tot museum.

Sinds 2001 is het Musée d’Art Grand bassin, La Piscine met sculpturen et d’Industrie er gevestigd, met een collectie toegepaste kunst (tekeningen, textiel, keramiek) en schone kunsten (schilderkunst en beeldhouwkunst van de 19e en 20e eeuw). Het zwembad is in oude stijl gerenoveerd en water heeft een prominente plaats in de centrale expositieruimte. De kunstwerken weerspiegelen er prachtig in het water. De badhokjes zijn omgetoverd tot kleine expositieruimtes.

Door het grote succes van het museum is het in 2018 opnieuw verbouwd en uitgebreid. Naast de eigen collectie zijn er met regelmaat exposities te zien van bekende kunstenaars.

Het museum ligt net buiten de noord-Franse stad Lille. Deze stad is zeer aan te beleven voor een korte citytrip, zowel op cultureel als culinair en shop-gebied. Daarnaast is een bezoek aan de in de buurt gelegen villa Cavrois ook zeer de moeite waard. Villa Cavrois, een werk van de architect Robert Mallet-Stevens, figuur van de modernistische stroming, werd tussen 1929 en 1932 in Croix ontworpen en gebouwd, als architecturaal manifest, voor Paul Cavrois, textielindustrieel uit het noorden, en zijn gezin.

Lees hier Magjezien #6 »