Het is keihard werken, niks gaat vanzelf

25-10-2023
Ze is pas 28, maar behoort volgens NRC al tot de top 20 popmuzikanten van dit moment. Ze is bekroond met de Rogier van Otterloo Award. Je zou bijna denken dat het saxofonist Kika Sprangers (1994) allemaal komt aanwaaien. Niets is minder waar.
Foto: Pauline Wiersma Foto: Pauline Wiersma

Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Jong Metropole een van de vetste momenten 

In 2015 speelt Kika als lid van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) mee met de allereerste editie van Jong Metropole (2015). Zes jaar later (2021) wint ze de Rogier van Otterloo Award. Daarmee krijgt ze de opdracht om een muziekstuk voor datzelfde orkest te schrijven.

“Het is bizar hoe Jong Metropole binnen de twee weken dat ze samen spelen een mega groeispurt doormaakt. Al die jonge mensen staan te springen om in het orkest te spelen. Dat hoor je en dat voel je. Die enorme vreugde en enthousiasme over wat je samen kan maken. En dat keer zeventig mensen. Dat is overweldigend. Spelen met het Jong Metropole was voor mij echt een van de vetste momenten op het podium.”

Niet te beschrijven

“Met het winnen van de Rogier van Otterloo Award krijg je opeens een componistenpet op. Ik had al ervaring met componeren, maar nog nooit voor zo’n grote bezetting. Ik kon mijn muzikale wereld omzetten naar de Metropole sound. Ik heb me helemaal ondergedompeld in die muziek, veel tijd doorgebracht in de bibliotheek van het Metropole en veel concerten bezocht.”

Ruimte in je hoofd

“Componeren is een flinke klus waarbij je jezelf continu tegenkomt. Als componist leid je een kluizenaarsbestaan. Het is een naar binnen gekeerd proces. Om te componeren moet ik eerst m’n hoofd leegmaken, to-do lijstjes aan de kant schuiven of afvinken. Op het podium staan is het andere uiterste - juist heel erg naar buiten gericht. Het zijn beide uitingen van muzikaliteit, maar die twee werelden combineren is best een uitdaging.”

Succes

“Succes, je kan er nooit op bouwen en dat maakt het juist ook zo spannend. Ja, het is keihard werken, maar ik zou niet anders willen. Niks gaat vanzelf. Er is zo veel te gekke muziek. Je moet blijven maken en vernieuwen. Én je moet zelf met je muziek de hort op. Als je het zelf niet doet, doet niemand het.”

Advies

“Met een open blik rol je vanzelf in nieuwe projecten. Ontmoet nieuwe mensen. Ga naar zo veel mogelijk concerten. Probeer je te begeven in de wereld waar je hopelijk ooit een keertje tussenkomt. Verwonder en leer tegelijk op je strepen te staan. Want: het gaat uiteindelijk wel om jouw muziek.”