Nieuwe makers zochten én vonden nieuwe makers. Zij wonnen € 3.500,- voor elk project

16-11-2023
Het is weer achter de rug, deze editie van Maker zoekt Maker. De tweede financieringsronde van 2023 is afgerond. Vier nieuwe samenwerkingen, vier mooie projecten, vier keer € 3.500,-! Bij Maker zoekt Maker draait het om studenten en alumni van Nederlandse kunstopleidingen, die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd. Zij dienen een project in via het online platform 'Maker zoekt Maker' in de hoop de perfecte match te vinden voor hun project.
Het Vreemd Het Vreemd

Volg Maker zoekt Maker: 
< TERUG  VERDER >
Naar alle berichten >


Ga naar Maker zoekt Maker >

Nieuwe makers, vernieuwende projecten, ga kijken/luisteren

Kunstopleidingen en broedplaatsen in heel Nederland zijn uitgenodigd om dit initiatief te verspreiden om zo breed mogelijk nieuwe connecties te kunnen maken! Als er een match gevonden is kunnen de makers vervolgens hun gezamenlijke projectplan indienen om zo potentieel aanspraak te maken op maximaal € 3500,- ondersteuning om hun project te realiseren. Sinds 2023 wordt deze financiering tweemaal per jaar toegekend aan maar liefst vier aanvragers!

En de nieuwe winnaars zijn ...

Ballet of the Silent Soul / The Magic Flute
Ballet of the Silent Soul / The Magic Flute

Het Vreemd

Rutger Nijkamp (Willem de Kooning) en Eli Hooper (Willem de Kooning)
Muzikant Rutger Nijkamp en fotograaf Eli Hooper werken samen aan Het Vreemd: een verzamelalbum van verschillende artiesten met elektronische muziek uit de Nederlandse undergroundscene van de jaren tachtig. Met uitgebreid archiefmateriaal van foto's en biografieën.
De vernieuwende en politieke muziek portretteert de Nederlandse samenleving op een manier die opmerkelijk goed bij deze tijd past, maar niet alles is wat het lijkt. Door het verleden met het heden te verbinden, onderzoekt Het Vreemd sociale thema's, auteurschap, identiteit en gender door middel van mysterieuze maskerades...

Like Staring Straight into the Sun

River Adomeit (Conservatorium van Amsterdam) & Björk Semey (AHK)
Like Staring Straight into the Sun is het debuutalbum van het Amsterdamse trio Flatland Prayer. Het album, geschreven in de zomer van 2022 door bassist River Adomeit, dient als audiodagboek van River’s leven destijds.
Samen met Antonio Moreno op trompet en Liva Dumpe op zang interpreteren ze op frisse wijze deze intieme verzameling liedjes over thema's als kwetsbaarheid, religie, perfectionisme en identiteit.
Tijdens de albumreleaseshow die gepland staat voor het voorjaar van 2024, zal Flatland Prayer de plaat in zijn geheel uitvoeren, met Bjørk Semey's bijbehorende visuals en animaties. Tijdens dit optreden wordt Bjørk het vierde bandlid, waardoor een combinatie van video en animatie in realtime wordt gerealiseerd.
River’s teksten leggen de nadruk op visuele metaforen, die de kern vormen van de esthetiek van Flatland Prayer. In bepaalde gevallen zal het interactieve multimediawerk van Bjørk dienen om deze metaforen te verhelderen, in andere gevallen om ze verder te verdoezelen.

Ballet of the Silent Soul

Lida Brouskari (HKU Conservatorium) en Flore Muuse (AHK)
Ballet of the Silent Soul is een performance-installatie die manieren onderzoekt om het ‘lawaai van onze volwassenheid’ te onderdrukken door middel van geluid en beweging. Lida Brouskari [pianist/toetsenist/componist] en Flore Muuse [danser/performer] creëren een ruimte die de zintuigen aanspreekt en de bezoekers uitnodigt om innerlijke rust en belichaamd comfort te vinden. Voortkomend uit de wens om de verwachtingen over hoe artiesten en publiek zich zouden moeten gedragen te evalueren en uit te dagen, is het een manifest in de vorm van fysieke handelingen en zintuiglijke ervaringen.
Geleid door hun nieuwsgierige en speelse geest ontwerpen Lida en Flore een ruimte vol ruimte en mogelijkheden, in een poging zich op hun gemak te voelen en tegelijkertijd kwetsbaar en authentiek te zijn. Ballet of the Silent Soul biedt ruimte aan ieder individu om deze gezamenlijke zoektocht naar rust en comfort te ervaren en eraan deel te nemen. Een organische en vloeiende omgeving die ontspannen maar niet passief is, waardoor elk deel van ons wezen kan bestaan.

The Magic Flute

Fransisco Javier Castillo (Koninklijk Conservatorium Den Haag) & Dax Niesten (Gerrit Rietveld Academie)
Blaassextet Coloquio 6 en animator Dax Niester presenteren samen The Magic Flute: Animating Mozart, een operaproductie die op een eenvoudige maar diepgaande manier wordt verteld en luisteraars van alle leeftijden zal betoveren. Het doel van dit project is om Mozarts beroemdste opera Die Zauberflöte geheel in zijn stijl uit te voeren met slechts zeven personen. Bovendien zijn het historisch geïnformeerde muzikanten die historische instrumenten bespelen en de esthetiek van de stijl van die tijd volgen om opwinding in de muziek te brengen.
Dax Niester is een multidisciplinaire kunstenaar die het verhaal van de opera zal animeren via schaduwtheater. Door de personages af te beelden in minimalistische zwart-witfiguren zal het humoristische betoog zijn krachtigste uitdrukking benutten. De daaruit voortvloeiende samenwerking is een must-see voor alle liefhebbers van vernieuwende kunst en klassieke muziek. Wij zijn van mening dat een dergelijke show plausibel relevant is in termen van historiciteit.

De volgende twee deadlines in 2024 zijn 1 april en 1 oktober, meld jij je ook aan?

Naar Maker zoekt Maker »