Don't do this at home, want: This is not a circus ... Over de WOW van circus!

06-12-2023
De derde editie van This is not a circus zette afgelopen weekend acrobatiek in de kijker. Twee, drie tot maar liefst zes acrobaten brachten bewegingsverhalen die verder gingen dan virtuositeit alleen. Met atletische skills lieten ze je de puls voelen tot in je tenen, creƫerden ze een caleidoscopische wereld of ontroerden als hun kracht tanend was. Circus versmolt met dans, beeldende kunst of stand-up. Met lef, humor en een beetje gevaar bracht een nieuwe generatie circusmakers onweerstaanbaar circus naar Amsterdam.

Volg (de) TENT: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Keep an Eye Podcast met Hans Klok >

Huis voor hedendaags circus

TENT (Huis voor hedendaags circus) presenteerde een nationaal festival voor hedendaags circus in Amsterdam: This is not a circus. Dit vierdaagse festival is de plek waar landelijk hedendaags circustalent gepresenteerd wordt aan een breed publiek en het professionele veld.
Het festival presenteert werk van jonge circusmakers, geeft opdrachten en zorgt voor de verbinding tussen hedendaags circus en andere kunstvormen. Verbindt zich daarmee aan een breed (jong)volwassen publiek. Het festival wordt geopend met A day at the circus, een dag voor professionals uit het circusveld.
De bijdrage aan dit festival vanuit de Keep an Eye Foundation maakt het mogelijk om werk van jonge circusmakers te presenteren aan zowel het professionele veld als een publiek en om opdrachten voor nieuw te ontwikkelen werk uit te schrijven.

Opening van het festival: ‘De staat van het circus’

Jaarlijks wordt een vooraanstaand artiest gevraagd om zijn/haar visie op de staat van het circus met het publiek te delen. Dit jaar was circusmaker en acrobaat Hendrik Van Maele aan het woord. Sinds zijn vierde heeft Hendrik Van Maele (BE 1995) ontelbare uren doorgebracht met het leren van verschillende circus-disciplines. Hij heeft ondertussen zijn opleiding aan de Academy of Circus and Performance Arts afgerond, aan verschillende projecten meegewerkt en prachtige prijzen gewonnen.
Tijdens zijn makerstraject vorig jaar onderzocht hij de relatie tussen regisseur en performer, circusmaker en beoefenaar. Door de vraag te stellen: "Hoe ziet de circuspraktijk van de toekomst eruit?", zette hij een proces in gang dat vraagt om een herbezinning op de eigen creatieve praktijk, maar ook op de manier waarop circus naar zichzelf kijkt.

“Circus biedt mij een kader om deze dagelijkse realiteit te ontrafelen en uit te drukken in een medium dat herkenbaar is voor de buitenwereld."
- Hendrik Van Maele

Luister de Bellevue Podcast over This is not a circus Luister de Bellevue Podcast over This is not a circus

 Première: Knot on Hands - Concrete

Daarna stoven we direct door naar de première van Concrete, een TENT productie. Drie atletische lichamen, drie bewegingen en de duizelingwekkende mogelijkheden. Het partner acrobatisch trio Knot on Hands werkt vanuit de onbedwingbare puls van de beweging en schept en herschept hun bewegingsmateriaal. 
CONCRETE kent drie bewegingsfamilies: het organische hoofdstuk Roll ontrafelt een gevoel van continuïteit en evolutie waarbij de ene beweging naadloos overgaat in de andere. De bewegingen zijn krachtig en resoneren de veranderende aard van het leven. Het ritmische en dynamische hoofdstuk Weave is een visueel spektakel waarbij drie lichamen in elkaar verstrengelen en levende beelden creëren, harmonisch en expressief. Het finale hoofdstuk Stay tart de wetten van de zwaartekracht en smeedt een onbreekbare band tussen de acrobaten en de muur, wat het perspectief doet kantelen. 
Knot on Hands zoomt in en vertraagt en brengt partneracrobatiek tot de kern. Met deze trilogie zetten ze herhaaldelijk een mechanisme in werking dat in wezen zonder einde is.

“De serene acrobatiek van Knot on Hands werkt hypnotiserend." 
– Parool

A day at the circus

Voor het festival van start ging was er nog ‘A day at the circus’. Tijdens deze professionalsdag met netwerklunch, gesprekken, workshops en performances voor makers van alle leeftijden kwamen onder meer Daan Stigter (Jakop Ahlbom Company, Into the Great Wide Open) en Marjorie Boston (programmeur, De Schuur) aan het woord en presenteerde Circusbende hun hernieuwbare energie-installatie rond het thema duurzaam produceren. 
Een panel met Kim-Jomi Alstadsæter (circus- en dansmaker, Marta & Kim), Ellen Blom (vanuit haar ervaring als agent) en een programmeur ging een publiek gesprek aan over de gezamenlijke belangen bij circusprogrammering. 
Met performances van Liza van Brakel, Harvey Cobb en Luan Buleshkaj en een borrel na afloop.

Bekijk de aftermovie nog even