Stap maar eens in een bijzondere erfenis: Masterclass comedy door Raoul Heertje

01-02-2024
Na vijf jaar onder de bezielde leiding van regisseuse Wimie Wilhem gingen de halve-finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival dit jaar met niemand minder dan Raoul Heertje naar hun Kleinkunst-retreat op Texel. Reacties waren: 'Het voelde als schoolkamp' en 'we begonnen eigenlijk best wel vroeg'. Kom in april kijken en luisteren naar de resultaten van dit schoolreisje in de Kleine Komedie!

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Het hoofdprogramma als/in De Toegift

Raoul Heertje stapt in een bijzondere erfenis. Jarenlang gaf Wimie Wilhelm de masterclasses regie op Texel. Na haar veel te vroege overlijden is gezocht naar een vervanger die niet in haar voetsporen stapt, maar die op geheel eigen wijze in staat is om nieuwe talenten te begeleiden. Toen kwam het Amsterdams Kleinkunst Festival uit bij schrijver en comedian Raoul Heertje.
Met zijn jarenlange ervaring en affiniteit met het AKF is hij de gedroomde master om het stokje van Wimie over te nemen. Twee dagen lang ging hij aan het werk met de zes halve-finalisten. Hij deelde zijn visie op comedy en begeleidde de talenten in de timing van hun materiaal.
Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Hoe vertel je waarachtig een verhaal? Hoe zorg je ervoor dat situaties geloofwaardig overkomen en je dicht bij je eigen materiaal blijft?
Het resultaat was iedere avond direct te zien in theater De Toegift.

Over Raoul Heertje

Raoul is comedian, schrijver en tv-maker. Hij was jarenlang teamcaptain van ‘Dit was het nieuws’, publiceerde verschillende boeken (onder andere ‘Mark Rutte is Lesbisch’), presenteerde Wintergasten en schreef voor Vrij Nederland, Sportweek en het NRC. Ook trad hij op in comedyclubs en talkshows in de VS en Groot-Brittannië (ondermeer Ruby Wax, Clive James en Jeremy Clarkson). Samen met zijn broer Eric was hij oprichter van stand-up gezelschap Comedytrain en comedyclub Toomler. De afgelopen jaren schreef en vertaalde Raoul diverse toneelstukken, volgde een opleiding screenwriting in New York, schreef een tv-serie en was coach/regisseur van bijvoorbeeld Pepijn Schoneveld.

Raoul Heertje Raoul Heertje

En de halve-finalisten zijn……

Na drie spannende voorrondes zijn uit 60 aanmeldingen zes artiesten geselecteerd die van januari tot en met maart 2024 op tournee gaan door Nederland. Ze zijn te zien in de halve-finalistentournee, werken met een regisseur en volgen het AKF Keep an Eye Masterclass programma.

AYOUB 
De Nederlands-Marokkaanse kleinkunstenaar Ayoub ontpopt zich op het podium tot een ware nachtegaal. Zijn voorstelling En verbied de vogels om te fluiten is een kwetsbaar levensverhaal. Een zoektocht naar zingeving in zijn jonge leven. Ayoub stelt zichzelf de vraag of hij in staat is betekenis te geven aan alle ervaringen die hij tot nu toe heeft doorgemaakt. Met muziek als de rode draad van zijn vertelling, neemt hij je mee op een betoverende en spirituele reis. Een voorstelling vol verhalen over eten, ziekte en de bijzondere band die hij met zijn moeder heeft. Ayoub deelt zijn diepste gedachten en gevoelens.

DAVID VAN ROSMALEN 
In de voorstelling Als ik jou was neemt David van Rosmalen je mee op een filosofische ontdekkingsreis door zijn eigen leven. Welke keuzes hebben hem gemaakt tot wie hij vandaag de dag is? En had hij ook anders kunnen kiezen? Vragen vragen om antwoorden en antwoorden vragen om woorden. David zoekt naar oplossingen voor de puzzels van het leven met volzinnen vol zinvolle onzin.

“Dit is precies waarom we op de cultuursector moeten bezuinigen” - Geert Wilders
“Goddomme, wat lekker!” - Trouw 
“Die gast had op de Zuidas veel meer kunnen verdienen” – Financieel Dagblad

Een impressie van de masterclass

 
  • Op 4 en 5 april 2024 spelen zij de halve finales in De Kleine Komedie, waar op zaterdag 6 april 2024 de finale plaatsvindt! Zien we jullie daar?LEVY GEERNAERT
 
"Weet je, ik heb geen idee wat ik jullie precies moet zeggen, maar ik weet wel wat mij troost: 
Alleen en onbegrepen op zijn kamer luidde zijn beklag 
Wat ben ik zielig en alleen 
Niets en niemand houdt mij op de been 
Zo was dit Levy’s dag’ na dag’s 
Jaarverslag"

OSCAR SMIT 
Starter (m/v, meervoud starters): iemand die ergens aan begint.

Oscar is een ‘starter’, maar vooralsnog start er vrij weinig. Na ruim tien jaar op kamers, wil Oscar wel een keer op zichzelf wonen. Starter is een programma dat volledig gaat over de woningmarkt. Over makelaars en daklozen. Over vraag en over aanbod.

PADDY EN DE TIJDGENOTEN 
Zeit ist eine Illusion is een compacte en eigentijdse revue, geschreven door Paddy Schleidt. Als publiek neem je voor even een kijkje in het drukke leven van Paddy, waar prikkels de norm zijn en de manier waarop we tijd ervaren impact heeft op ons dagelijks bestaan. Een humoristische, verwarrende en vooral muzikale verkenning. Paddy en haar “tijdgenoten”, bestaande uit Myrthe, Amélie en Danielle, brengen niet alleen sketches, maar presenteren je ook een gevarieerd muzikaal repertoire, van pop ballads tot kleinkunst, cabaret en zelfs een vierstemmig gospelnummer over de 5e dimensie. De betekenis van tijd staat hier overal centraal. Maar wat als blijkt dat tijd slechts een illusie is.

SIMON VERLINDEN 
Simon Verlinden heet u welkom. U kent hem niet. Hij u ook niet. Maar hij heet u welkom. Van harte. Want hij heeft u nodig. Omdat het op die manier gezelliger is. Omdat er al zoveel zelf moet. Omdat samen koffie drinken lekkerder is. Geraken twee bomen die naast elkaar groeien ooit uitgepraat? Hij weet het niet. Graag! is een absurde, tragikomische rollercoastervoorstelling waarin je wordt meegezogen in het leven van Simon Verlinden. Zijn roze bril perspectief staat haaks op het cynisme van vandaag en zijn poëtische blik op de wereld maakt van het alledaagse iets betoverends. Noem hem een hopeloze romanticus of een tevredenheidsexpert, maar niet naïef. Want hij is niet naïef, hij is idealistisch.