Masterclass AKF: Ik probeer altijd heel veel duidelijkheid te geven en daarna weer verwarring te zaaien

15-03-2024
Hoe schrijf je een goed lied? Waar moet een sterke liedtekst aan voldoen en hoe zorg je ervoor dat de muziek ondersteunend is en tegelijkertijd interessant om naar te luisteren? Aan de hand van de ‘meetlat van 7 punten’ gaf cabaretier en muzikant Mike Boddé zijn visie op het schrijven van een theaterlied aan de halve-finalisten van het AKF.
Foto's Anne van Zantwijk Foto's Anne van Zantwijk

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Een tip: Afwisseling, afwisseling en…. afwisseling!

Een avond vol tip & tricks, niet alleen voor de halve-finalisten van het Amsterdams Kleinkunstfestival die met de billen bloot moesten, maar ook voor het enthousiaste publiek in de uitverkochte kleine zaal in Theater Bellevue.
We hebben genoten en genotuleerd en weer een hoop nieuws geleerd.

Volgende tip: Hoe kleiner je het maakt, hoe harder het raakt

Mike gaf de zes halve-finalisten een opdracht voor het maken van een nieuw lied. Overdag werkten ze besloten aan de nummers. Het resultaat was ‘s avonds te horen tijdens de openbare masterclass. We kregen een kijkje in het maakproces en leerden met welke keuzes je als liedschrijver te maken hebt.

'Ik probeer altijd heel veel duidelijkheid te geven en daarna weer verwarring te zaaien'
aldus Mike Boddé

Weer een tip: Alles is een lied

Mike Boddé (1968) is cabaretier en muzikant. In 1992 won hij met Thomas van Luyn als het duo Ajuinen & Look het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij maakte in zijn carrière meer dan 25 theaterprogramma’s met onder meer Kees Torn en Hadewych Minis. Hij verwierf grote bekendheid door zijn deelname aan de populaire tv-programma’s Kopspijkers, De Mike & Thomas Show en Podium Witteman. Zijn boek Pil werd een bestseller.

Voorlopig laatste: Begin met de laatste zin

Sinds 2018 werkt de Keep an Eye Foundation samen met het Amsterdams Kleinkunst Festival in een serie masterclasses voor nieuw aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid door professionals en worden op deze manier klaargestoomd voor de finale van de AKF Sonneveldprijs 2024 op 6 april in de Kleine Komedie.

Kleine impressie van de masterclass