Ayoub steelt harten en prijzen tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival 2024

11-04-2024
Afgelopen weekend was het weer een ongelooflijk feest in de Kleine Komedie in Amsterdam. De drie overgebleven finalisten streden om de AKF Sonneveldprijs, de Publieksprijs en de Shaffy-cheque! De spanning was hoog, het niveau was indrukwekkend, de sfeer zat er vanaf het eerste moment goed in. Op naar de winnaar(s)!

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Zeven-en-dertig lentes jong (talent)

Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclasses werden de kleinkunsttalenten ook dit jaar weer op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid naar hun finale in de Kleine Komedie.
Het was dit jaar 37e editie, een editie waarbij volgens de jury (en onszelf) ‘de drie performers op geheel eigen wijze, en met veel ontroering, hun kwetsbaarheid op het podium hebben vormgegeven.'

Op een lijn

De jury en het publiek waren het roerend met elkaar eens, de AKF Sonneveldprijs én de AKF Publieksprijs werden binnengesleept door finalist Ayoub Kharkhach (1998)! In zijn programma ‘En verbied de vogels om te fluiten’ neemt Ayoub het publiek mee op zijn tocht als reiziger door het leven.
De jury ziet in hem een ‘goede verhalenverteller die het lef heeft grenzen te doorbreken' en 'prachtig en soepel zingt met een authentiek stemgeluid, waarbij hij zichzelf kundig begeleidt op piano en gitaar.’

De AKF Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs ter waarde van € 2.500,- beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds, ging naar Levy Geernaert (1999).
Een 'veelbelovende, overtuigende en veelzijdige performer' aldus de jury, ‘die weet hoe hij met veel gemak, humor en intelligentie het publiek moet bespelen.'

De derde finalist van de avond was Simon Verlinden (1997). Met zijn programma ‘Graag!‘ speelt Simon een lieve, optimistische en wereldvreemde man die het publiek gul bij hem thuis uitnodigt voor een kop koffie en een koekje.
De jury ziet in Simon ‘een ongrijpbare en originele performer, die met een geheel eigen dynamiek op het podium mooie beelden weet te creëren.’

De jury bestond uit Silvia Andringa (regisseur), Eran Ben-Michaël (acteur en theatermaker), Tom Dicke (pianist en componist), Rosa Reuten (actrice en docent) en Vincent Wijlhuizen (dramaturg en regisseur).
De presentatie was in handen van cabaretier Rayen Panday.

Ennn nu door!

Ayoub komt als winnaar van de 37e AKF Sonneveldprijs in een illuster rijtje van succesvolle voorgangers te staan. Onder meer Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, Lotte Velvet, n00b, Valentina Tóth en Luuk Ransijn wonnen eerdere edities van het festival.

De drie finalisten zijn vanaf het najaar door het hele land te zien tijdens de finalistentournee.
Hier vind je meer informatie >