Meet: Metropole, Jóng Metropole ...

08-04-2016
Dit 'balletje' gaat binnenkort echt rollen. Jong Metropole gaat van start. Het bewijs daarvan is de gloednieuwe website, hier nog even onherkenbaar. Jong Metropole doet de lancering binnenkort natuurlijk zélf!

Weer bewezen: muziek verbindt! Een tipje van de sluier van de website

Jammer! De nieuwe site blijft nog even verborgen... Jammer! De nieuwe site blijft nog even verborgen...

< TERUG   VERDER >
Volg Jong Metropole! 

Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.

Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van de Keep an Eye Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Jong Metropole bestaat uit verschillende onderdelen; een tournee, masterclasses en twee Awards. Tijdens de Jong Metropole Tour werken de musici (60 deelnemers) in volledige ‘Metropole Orkest’-bezetting of in kleinere ensembles aan vernieuwende producties en ontstaan er kruisbestuivingen van diverse muziekgenres. Daarnaast biedt Jong Metropole de deelnemers de mogelijkheid masterclasses en workshops te volgen van befaamde gastsolisten en de specialisten van het Metropole Orkest.

Jong Metropole vormt een unieke aanvulling op het huidige onderwijs en het aanbod van talent-ontwikkelingsprojecten. Bij dit initiatief horen ook twee nieuwe Awards: de Rogier van Otterloo Award en de Keep an Eye Outstanding Talent Award.

  • De Rogier van Otterloo Award is een stimuleringsprijs van €5.000 voor de meest talentvolle jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider. 
  • De Keep an Eye Outstanding Talent Award wordt toegekend aan die musicus die zich het meest onderscheidt als verbinder binnen de groep. De winnaar ontvangt een bedrag van €2.500 voor verdere muzikale ontwikkeling en de gelegenheid een beurs aan te vragen voor een studie in het buitenland. 

Nu nog een stuk tekst, straks een (of meer) stuk(ken) muziek!

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Keep an Eye Foundation maken Jong Metropole mogelijk dankzij een gezamenlijke jaarlijkse bijdrage. Keep an Eye Foundation levert een bijdrage en heeft de besteding van het geld overgedragen aan het Cultuurfonds in het Keep an Eye Fonds.
De doelstellingen van de stichting zijn hiermee gewaarborgd en het vele werk wordt uit handen genomen.

  • Doelstellingen Jong Metropole
    Een jonge generatie topmusici (conservatoriumstudenten van opleidingen klassieke en lichte muziek) via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring laten opdoen. Samenwerking tot stand brengen tussen klassieke en lichte muziek en van elkaars werkwijze leren. Een nieuw netwerk creëren. Met hands-on workshops alle aspecten van de muziekpraktijk in kaart brengen zodat de studenten van dichtbij ervaren hoe een productieproces in zijn werk gaat. Bij de drie partners zijn arrangeurs, componisten en kunsteconomiestudenten aangesloten. De studenten worden aangemoedigd met elkaar contact te leggen en ideeën en projecten te creëren. Een nieuwe generatie arrangeurs, componisten en ensembleleiders kweken. Een breed publiek, met daarin specifiek aandacht voor nieuw en jong(er) publiek, in aanraking laten komen met de lichte muziek. Springplank voor een carrière, opbouw van een gedegen CV, kans op spelen in andere orkesten.

RESUMÉ: Jong Metropole laat zeer spoedig heel veel meer van zich horen, dus keep an eye on ... en stay tuned.