Zorg dat je de muzikanten in Nederland koestert, want ze zijn fantastisch

25-03-2021
Liya Grigoryan, won de 'Best Amsterdam Musician’ award in 2012 én aanmoedigingsprijs 2015 tijdens de Keep an Eye International Jazz Award. Op haar vijfde begon ze met pianospelen. Toen ze zes was deed ze al mee aan wedstrijden. Liya: “Mijn tijd in Amsterdam was fantastisch. Nu ik erop terugkijk waardeer ik het alleen maar meer.”

Volg de Jazz Award: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Volg de rubriek 'Hoe is het nu met ...: 
Ga naar de index >

Nu ik erop terugkijk waardeer ik het alleen maar meer

“Mijn moeder was gek op jazz. Er was nog geen YouTube, dus zat ze voor de tv te wachten om een concert op te nemen. Ik weet nog goed dat we samen naar live optredens van Oscar Peterson of Chick Corea keken. Vanaf toen wist ik: ik wil piano spelen.

Tijdens de Keep an Eye International Jazz Award 2012 werd ik gekozen tot 'Best Amsterdam Musician’. De prijs was een workshop in New York. Eén van de mooiste dingen die me zijn overkomen. Ik zat nog maar net op het Conservatorium van Amsterdam en ik won een trip naar NY. Ik ontdekte de stad en wist: hier wil ik ooit wonen. Inmiddels woon ik er nu drie jaar.

Nieuwe wereld

In 2015 won ik de aanmoedigingsprijs met mijn eigen trio. Daar zijn ook heel veel mooie dingen uit voortgekomen. Ik heb op geweldige festivals gestaan. Het North Sea Jazz Festival, Amersfoort Jazz, What’s Next festival en vele anderen. De Keep an Eye Foundation gaf me de kans om uit de wereld van het Conservatorium te stappen en in een nieuwe: die van de onafhankelijke artiest. Hier in New York heb ik met geweldige muzikanten kunnen spelen. Mijn deelname aan de Thelonius Monk competitie gaf me veel nieuwe kansen in de New Yorkse jazzscene. 

Amsterdam

Ik had echt een fantastische tijd in Amsterdam. Iedereen is zo getalenteerd. Reinier Baas, Ben van Gelder, Jasper Blom en mijn professor Harmen Fraanje. Het was geweldig om met ze samen te spelen. Stuk voor stuk hele authentieke muzikanten, daarvan heb je er in Nederland misschien wel meer dan in New York omdat hier iedereen druk bezig is om iémand te willen zijn. De laatste tijd mis ik Nederland. Als artiest wil je steeds iets nieuws. Écht, zorg dat je de muzikanten in Nederland koestert want ze zijn fantastisch.”