The Records 2022: And the winners are ...

02-02-2022
The Records is al jaren dé plek voor jonge jazztalenten die wel een goede springplank kunnen gebruiken om hun carrière te lanceren. Vorige week donderdag was het weer zo ver, de winnaars van vorig jaar presenteerden hun gloednieuwe album en de winnaars van dit jaar werden geselecteerd!
Mo van der Does / Foto's: Jaap Kroon Mo van der Does / Foto's: Jaap Kroon

Volg The Records: 
< TERUG   VERDER >   
NAAR ALLE BERICHTEN >


'Een geweldige springplank voor Young Professionals’

- jurylid Maite Hontelé

Een beetje zweten was het wel. De zeven finalisten die vorige week op klaarlichte dag hun muziek ten gehore brachten aan de vakjury in het Bimhuis kregen per band maar een kwartier om te laten zien en horen wat ze kunnen.

Saxofonist Seamus Blake, muziekjournalist Ken Vos, programmeur en trompettist Maite Hontelé, programmeur Maaike Teunissen en pianist Ramon Vallé zijn vervolgens in beraad gegaan. Zij onderstreepten dat het hoge niveau van de deelnemers en de uiteenlopende stijlen het extra moeilijk maakte om een keuze te maken.

Bekijk het programmaboekje

 

En de winnaars zijn:

Bekijk filmpjes van de winnaars op ons YouTube-kanaal >

AMBERGRIS

Nicolo' Ricci (tenorsax), Alessandro Fongaro (contrabas), Sun Mi Hong (drums), Emanuele Pellegrini (piano en synths) 

Ambergris is een metafoor voor het product van het creatieve proces van een kunstenaar, die volgens de visie van de bandleden, iemand is die het vermogen heeft te putten uit een voorraad ervaringen en emoties, rommelig verzameld gedurende het leven en daaruit kostbaarheid en schoonheid te scheppen. 
De composities die door de band worden uitgevoerd zijn een resultaat van dat proces, ze zijn zelf ambergris, een chaotische massa verhalen in voortdurende mutatie, verteerd en opnieuw gevormd tot muziek. 
Dit project is in 2020 ontstaan uit de drang van saxofonist Nicolo' Ricci om zijn eigen muziek uit te voeren. De bandleden hebben hun speciale artistieke en menselijke band gesmeed door hun langdurige ervaring samen in verschillende andere bands die actief zijn in de Nederlandse muziekscene.

  • 'De jury was onder de indruk van de drummer en bassist, vond de improvisatie van een hoog niveau en noemde de muziek met deze verschillende ritmische lagen intrigerend.'
AMBERGRIS, NEFERTITI, ÖNDER
AMBERGRIS, NEFERTITI, ÖNDER

NEFERTITI

Pedro Ivo Ferreira (contrabas), Camille Maussion (saxen), Delphine Deau (piano), Pierre Demange (drums) 

Nefertiti is een jazzkwartet dat al in 2012 werd opgericht. Ondanks de traditionele instrumentatie (sax, piano, contrabas en drums) verkent de groep nieuwe mogelijkheden om deze muziek naar nieuwe plaatsen te brengen. De kleuren variëren van zoete zingbare melodieën tot eigentijdse textuur. De improvisatie kan geleid worden door elk lid, zonder vooraf bepaalde afspraken, waardoor de muziek de vrijheid krijgt om te gaan waar het op dat moment nodig is om te vertalen.

  • ‘De jury genoot van de reis waar ze door dit collectief op werden meegenomen. Ze voelden de emotie en geest van de groep en waardeerden de balans tussen groove en momenten van stilte'

ÖNDER

Jort Terwijn (contrabas), Alessandro Mazzieri (basgitaar en synths), Federico Calcagno (basklarinet), Hristo Goleminov (basklarinet) Nick Thessalonikefs (drums)

Önder creëert een frisse en zeldzame installatie van basinstrumenten in de context van akoestisch-elektronische instrumentale muziek. Composities gaan van hypnotiserende, labyrintische drones naar verknipte beats en van open soundscapes naar harde avant-garde voortdurend op zoek naar nieuwe bochten in de muzikale lijn van de jazz. Önder is de winnaar van de Leiden Jazz Award 2021.

  • ‘De jury was onder de indruk van het samenspel en de manier waarop de drum en bas op elkaar aansloten. Ze vonden de band erg origineel en vonden het gebruik van elektronica volkomen natuurlijk aanvoelen.’

Stuk voor stuk pareltjes

Die avond werden de drie albums van de winnaars van vorig jaar gepresenteerd; MOTET (Mo van der Does), I Am A Gem (Marta Aprini) en Ambivalence (Lucas Santana 5tet). Je kunt het hele programma hieronder terug zien/luisteren! 

Ga hier maar eens even voor zitten!