Oude Muziek: Jong en oud, meester en gezel. Ga er maar aan staan, óf voor zitten

21-03-2022
Afgelopen zondag 13 maart stonden studenten Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag weer samen met muzikanten uit het Orkest van de Achttiende Eeuw op het podium. Zij speelden deze keer verschillende stukken van Beethoven onder leiding van dirigent Jonathan Cohen!

Volg Side by Side: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Jong en oud zij aan zij, of in dit geval Side by Side

De jaarlijkse indrukwekkende samenwerking tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en de studenten van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium, was opnieuw een muzikaal hoogtepunt voor zowel de jonge als de oude(re) deelnemers.
Het door de wol geverfde orkest gaat al sinds 1981 zo’n vijf keer per jaar op tournee (reken maar uit...) en wil de kennis die zij in al die tijd hebben opgedaan nu doorgeven aan de nieuwe generatie. De musici, allen specialisten op het gebied van achttiende en vroeg negentiende-eeuwse muziek, spelen op originele instrumenten of eigentijdse kopieën.

Hier vind je meer over het Orkest van de Achttiende Eeuw >

Een week lang repeteerden de studenten schouder aan schouder met de gevierde orkestleden. Zij sloten de week af met drie prachtige concerten in Deventer, Heiloo en als laatste het nieuwe Cultuurgebouw Amare.

... De zweetdruppeltjes waren goed te zien vanaf de tweede rij

Op het programma deze keer uitsluitend muziek van Beethoven. Een collectie Dansen voor orkest (nog samengesteld door Frans Brüggen), de imposante Achtste Symfonie én het Concert voor viool, cello, piano en orkest. Met solistenrollen voor drie van de allerbeste studenten van het Koninklijk Conservatorium. Deze drie solisten zijn door middel van een auditie voorafgaand aan het project gekozen uit negen aanmeldingen. Ontzettend spannend en wat hebben ze het goed gedaan!

Viool, cello en fortepiano was in die tijd al langer een bekende combinatie. De grote vernieuwende Beethoven was echter de eerste, en lange tijd de enige, die zich waagde aan een concert voor dit pianotrio in combinatie met een orkest. Het resultaat is een stuk met buitengewone bravoure en grootsheid in een eerste en derde deel met in het midden een contrasterend intiem en langzaam deel.
Het publiek gaf na afloop een staande ovatie!

Over dirigent Jonathan Cohen

Jonathan Cohen is een veelzijdig en veelgevraagd dirigent. Hij is artistiek directeur van het Tetbury Festival, artistiek leider van het ensemble Arcangelo en van Les Violons du Roy. Vaste dirigent van Les Arts Florisants en het Saint Paul Chamber Orchestra. Dit seizoen maakt hij ook zijn opwachting bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Beluister, sorry, bekijk hier de foto's voor een sfeerverslag