Over oude muziek: Oud? Hoezo oud?

07-02-2023
De jaarlijkse en indrukwekkende samenwerking tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en de studenten van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag wordt opnieuw een muzikaal hoogtepunt voor zowel de jonge als de oude(re) deelnemers. Je kunt er bij zijn in Cultuurgebouw Amare Den Haag!

Volg Side by Side: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Door de wol geverfd versus ...?

Het door de wol geverfde orkest gaat al sinds 1981 zo’n vijf keer per jaar op tournee (reken maar uit...) en wil de kennis die zij in al die tijd hebben opgedaan nu doorgeven aan de nieuwe generatie. De musici, allen specialisten op het gebied van achttiende en vroeg negentiende-eeuwse muziek, spelen op originele instrumenten of eigentijdse kopieën.

En als je er bij bent dan ben je getuige van een indrukwekkend programma door de gevierde leden van het Orkest van de Achttiende Eeuw, schouder aan schouder met de allerbeste musici van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Deze jaarlijkse samenwerking belooft opnieuw een muzikaal hoogtepunt te worden. Dit keer in samenwerking met Capella Amsterdam, onder leiding van dirigent Daniël Reuss.

Repertoire

Messiah van Georg Friedrich Händel. Met zijn oratorium Messiah maakte Händel glorieus zijn ‘comeback’ nadat zijn Italiaanse opera’s uit de mode waren geraakt. Uiteindelijk werd het een van zijn meest populaire werken, met het beroemde Hallelujah. De Messiah wordt vaak rond Kerstmis uitgevoerd, maar was bedoeld voor de periode rond Pasen.
De rollen van koor en orkest zijn gelijkwaardig, wat het een bijzonder geschikt project maakt voor samenwerking tussen de afdelingen Oude Muziek en Zang. Bovendien zijn er veel rollen voor solisten waardoor wel 8 zangers de kans krijgen om zich zo op dit bijzondere podium te presenteren.

Daniël Reuss. Daniël Reuss is chef-dirigent van Capella Amsterdam. Hij is bovendien een van de weinige dirigenten met wie het Orkest van de Achttiende Eeuw na het overlijden van Frans Brüggen een innige band heeft opgebouwd. Als geen ander weet hij instrumentalisten en zangers aan te sturen en te inspireren tot prestaties van het allerhoogste niveau. Het is een enorme buitenkans voor de studenten van het Koninklijk Conservatorium om voor deze tiende editie van Side by Side een week lang onder leiding van Reuss te kunnen werken aan het grote meesterwerk van Händel, de Messiah.

Wanneer & waar

  • Datum: Zondag 12 maart
  • Programma: 14:30 uur inloop concert, 15:00 start concert
  • Locatie: Cultuurgebouw Amare (Conservatoriumzaal), Spuiplein 150, 2511 DG Den Haag 

Koop je tickets »