Sómmigen lopen er als een vogelverschrikker bij. Maar de échte staat!

01-02-2023
Het nieuwe jaar is goed van start gegaan op de afdeling Textiel & Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met een Masterclass van Das Leben Am Haverkamp. Das Leben am Haverkamp is een collectief van vier modeontwerpers (alumni van de afdeling) die de grenzen van hun discipline actief oprekken en bevragen.

Volg de Fashion Shows: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Mode aan de rand van de akker

Gino, Dewi, Anouk en Christa hebben hun eigen individuele en gezamenlijke projecten, maar al hun uitingen maken onderdeel uit van het collectief. Hun interactie en saamhorigheid creëren steeds nieuwe contexten waarbinnen zij hun artistieke praktijken ontplooien en waardoor ze creatieve methoden opnieuw uitvinden. Ze omschrijven het zelf als een soap waarin ieder zijn rol heeft met diverse plotwendingen en zonder einde.

Het perfecte gezelschap om een week vorm te laten geven waarbinnen samenwerken en buiten kaders denken centraal staan. Zij hebben de studenten tijdens de Masterclass uitgedaagd om in kleine groepen vogelverschrikkers te creëren. Gino, één van de leden van DLAH, woont sinds een aantal maanden op een boerderij in Zeeland en daar zouden de vogelverschrikkers ook werkelijk gebruikt gaan worden.

Afschrikwekkend

De studenten hebben zich gedurende de week daarom verdiept in de principes van afschrikken, het creëren van beweging, het land en de elementen. Na een week van bouwen en windtesten op de afdeling is iedereen op vrijdag naar Zeeland afgereisd om de vogelverschrikkers met windkracht 8 op het land te plaatsen. Voor diverse studenten een eerste echte kennismaking met het Nederlandse platteland en het weer dat daarbij hoort.

Gehuld in laarzen en skipakken zijn de vogelverschrikkers geplant. Na een dag zwoegen in de klei en het trotseren van de wind stond er een lange rij vogelverschrikkers aan de rand van de akker om het ingezaaide veld te beschermen. En deze zullen daar de komende tijd blijven staan. Ook de schapen schrokken zich een hoedje. Het bouwen van de vogelverschrikkers was een intensief proces waar iedereen vol enthousiasme aan heeft bijgedragen, maar vanaf nu zijn ze aan de elementen overgeleverd.

Fotografe/boerin Janne van Gils zal dit proces van verval de komende tijd vastleggen. Ter afronding van de Masterclass zal een publicatie worden gerealiseerd waarin zowel de creatie als het verval van de vogelverschrikkers zichtbaar worden gemaakt.

Trotseer hier zelf ook de weersomstandigheden

Foto's: Sanne Jansen
Foto's: Sanne Jansen