Uittip: Over een bootcamp voor jong talent en het Jazz Orchestra van het Concertgebouw

08-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Maartje Meijer, musicus, arrangeur en dirigent, leidt talentafdeling ‘Junior Jazz College’ aan het Conservatorium van Amsterdam. En zij begeleidt nog veel meer jong muzikaal talent. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >
Naar alle berichten >
De uittip van Maartje Meijer

Oké, misschien ben ik bevooroordeeld, maar er is niets beters dan een bigbandkamp met bevlogen jongeren van 12 tot 18 jaar. Jaarlijks vindt het JONG JOC bootcamp plaats. Geïnitieerd door het JOC (Jazz Orchestra van het Concertgebouw) en gesitueerd in de prachtige oefen- en slaaplocatie (en voormalige kazerne) Akoesticum in Ede. Het bootcamp is een snelkookpan op het gebied van bigband voor jong talent uit het hele land. Je kunt hierbij denken aan een aantal dagen repetities, jamsessies, masterclasses, maar ook sport- en ontspanningsmomenten. Door de lange dagen en avonden raken de jongeren steeds meer bij elkaar en de muziek betrokken. Als kers op de taart werden dit keer masterclasses gegeven door leden van het JOC: Marcel Serierse, Frans van Geest, Jan van Duikeren, Bert Boeren en Jasper van Damme. De bigband werkte toe naar een energiek eindconcert. Ook ouders werden betrokken via een inspirerende masterclass aan het begin en natuurlijk het eindconcert.

Maartje Meijer, Conservatorium van Amsterdam Maartje Meijer, Conservatorium van Amsterdam

Jonge musici konden zich aanmelden en auditie doen middels een motivatiebrief en het inzenden van enkele geluidsfragmenten. Dit resulteerde in een meer dan volledige bigbandbezetting. Niet geheel toevallig deed er een flinke groep jongeren mee vanuit de opleiding voor jong talent waar ik als hoofd bij betrokken ben: het Junior Jazz College. Gelukkig mengde deze groep zich uitstekend met de jongeren die langs andere wegen binnenkwamen.

Door Juan Martinez, artistiek leider van het JOC, ben ik benaderd om deze jonge club muzikaal te (bege)leiden. Wat een eer. Ik sta versteld van de enorme drive en bevlogenheid van deze jonge musici. Ook volgend seizoen vindt de bootcamp plaats en kan iedereen zich weer aanmelden. In de zomer van 2022 speelde het JONG JOC nog een paar keer in het voorprogramma van het JOC.

Alles over het Jazz Orchestra van het Concertgebouw >

 Lees hier Magjezien #6 »