Uit/Geheimtip: Berlijn. Young Euro Classic. Alle jeugdorkesten op een rij

08-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Ewout van Dingstee, algemeen en artistiek directeur Nationale Jeugdorkesten Nederland. Hij heeft duidelijk iets met klassieke muziek, maar helt wel erg vaak over naar jazz ... Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?
Foto: Lars Reimann / Facebook Young Euro Classic Foto: Lars Reimann / Facebook Young Euro Classic

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip van Ewout van Dingstee

Net als de Keep an Eye Foundation richten we ons bij de Nationale Jeugdorkesten Nederland op het ondersteunen van de ontwikkeling van toptalenten. We zijn dan ook superblij met onze samenwerking voor Jong Metropole waarin de beste conservatoriumstudenten uit de jazz en de klassieke muziek elkaar vinden.

Daarnaast organiseren we verschillende grote orkest- en ensembleprojecten en het 17-daagse festival Muziekzomer Gelderland. Allemaal plekken waar aankomende generaties topmusici de kans krijgen ervaring op te doen, bijzondere programma’s te ontwikkelen en die uit te voeren op topniveau.
Het is zo inspirerend om te zien en te horen hoe gepassioneerd die jonge musici met hun vak bezig zijn en hoe ze de kansen die ze krijgen, aangrijpen om te groeien.

Ewout van Dingstee, Nationale Jeugdorkesten Nederland Ewout van Dingstee, Nationale Jeugdorkesten Nederland

In Nederland lopen veel talenten rond waar je als publiek nu al van kunt genieten. Als je je helemaal wilt onderdompelen in muzikaal talent van over de hele wereld, dan is het festival Young Euro Classic in Berlijn the place to be. 
Elk jaar in de zomer worden daar de beste jeugdorkesten van over de hele wereld uitgenodigd om op te treden in het prachtige Konzerthaus Berlin. Een soort olympische parade van jeugdorkesten, maar dan zonder het wedstrijdelement.

Het gaat daar om ontmoeten, ervaren en beleven. Elk orkest brengt zijn eigen programma, karakter en speelstijl en laat het beste van zichzelf horen. Ons Nationaal Jeugdorkest was er al een paar keer te gast en voor de editie van 2020 werd Jong Metropole uitgenodigd. Vanwege de covid-19-crisis moest dat worden uitgesteld.

Elke zomer ruim twee weken lang vrijwel elke dag concerten door de beste jeugdorkesten ter wereld. Soms zelfs meerdere op een dag. Voor een flinke dosis inspiratie en het opdoen van muzikale energie raad ik je van harte aan om hier een paar concerten te bezoeken. En dan overdag natuurlijk genieten van al het andere moois dat Berlijn te bieden heeft!

Lees hier Magjezien #6 »