Uittip: Volg design van hoog noord tot diep zuid

16-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Frederiek Dijkstra. Zij was projectleider Dutch Design Awards van de Dutch Design Foundation en volgt design letterlijk van noord naar zuid ... Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip(s) van Frederiek Dijkstra

Na Groningen, Utrecht en Milaan ben ik in Brabant geland. Een provincie met een brede culturele programmering, en heel centraal gelegen. Met veel plezier bezoek ik dan ook regelmatig andere steden voor een goede tentoonstelling of een gezellig event. Ik heb een aantal jaren voor de Dutch Design Foundation gewerkt en ik mocht mezelf projectleider van de Dutch Design Awards noemen, dé prijs voor Nederlands ontwerp.

Mijn werk- en privé-interesses lopen in elkaar over, design speelt altijd een rol. In mijn vrije tijd bouw ik graag aan iets: mijn huis, onze tuin. Op de werkvloer bouwde ik aan de Dutch Design Awards. Het is prachtig om te zien welke topnamen en projecten een land als Nederland in een jaar oplevert.
Een paar tips. Met enige regelmaat keer ik terug naar mijn roots in Groningen. Het Groninger Museum staat dan op het lijstje voor een bezoek. De programmering van het museum is door de jaren heen zo divers geweest dat er naast de vaste collectie designklassiekers altijd iets interessants te zien is.

Frederiek Dijkstra Frederiek Dijkstra

De stad waar mijn hart ligt en waar ik me kan opladen, is Milaan. Het is een stad die je moet kennen, je moet haar ontdekken. Een plek die indrukwekkend is qua bouw, interieur en locatie is het Triennale Museum. Deze plek staat altijd op het programma, voor een goede expositie of de perfecte latte macchiato met uitzicht op hét park van Milaan: Parco Sempione. Het museum kent een uitgebreid programma van tijdelijke exposities, maar heeft ook een prachtige permanente designtentoonstelling.

Als laatste kan ik niet voorbijgaan aan de tentoonstelling die Dutch Design Awards jaarlijks opbouwt tijdens de Dutch Design Week. Elk jaar een feest om de rijkdom van het Nederlands ontwerp bij elkaar te zien. Het werk van alle winnaars en genomineerden is te bezoeken in een negendaagse overzichtstentoonstelling. Die vertelt het verhaal achter de ontwerpen, plaatst de werken in hun sociaal-maatschappelijke context en maakt zo de impact en betekenis van de ontwerpen duidelijk. In de tentoonstelling is ook ruim aandacht voor de Young Designers die een Keep an Eye Grant ontvingen. Dutch Design Award volgt hun ontwikkeling een jaar lang. Tot de volgende editie!

Lees hier Magjezien #6 »