Uittip: Maar eigenlijk een luistertip voor languit op de bank

06-09-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Ellen Overweel, adviseur muziek bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. En zij houdt van op de bank hangen? Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 
De uittip van Ellen Overweel

Het Nederlands Jazz Archief heeft met www.jazzhelden.nl een verslavende site gelanceerd. Voor je het weet ben je uren aan het struinen door de Nederlandse jazzgeschiedenis. Jazzhelden.nl biedt een mooie historische lijn, die teruggaat tot rond 1920 toen de jazz als dansmuziek zijn intrede deed in Nederland.
De jazzhistorie is extra aantrekkelijk doordat de verhalen zijn voorzien van tal van korte interviews. Op jazzhelden.nl zie en hoor je de levensverhalen van befaamde jazzmuzikanten die filmmaker Jan Kelder in zijn ‘Jazzportretten’ heeft opgetekend.

Saxofonist Benjamin Herman komt aan bod en Tineke Postma, de saxofoniste die werd bekroond met de Boy Edgar Prijs. Je komt coryfeeën tegen als componist en rietblazer Theo Loevendie, zangeres Denise Jannah en meesterdrummer Han Bennink. Aanrader is Fay Claassen, al is het maar omdat deze zangeres in haar concerten meesterlijk haar eigen jazzhelden (zoals Rita Reys) weet te vertolken.

Ellen Overweel, Prins Bernhard Cultuurfonds Ellen Overweel, Prins Bernhard Cultuurfonds

Aardig is dat je zelf persoonlijke aanbevelingen op de site kwijt kunt. Zo schreef trompettist Angelo Verploegen bij Denise Jannah: ‘Haar warme en innemende persoonlijkheid klinkt door in alle facetten van haar muziek’. De interviews van Jan Kelder duren gemiddeld zo’n halfuur. En dat maal honderd, je kunt dus even vooruit. Van de geportretteerde artiesten zijn ook de biografie en de discografie te vinden. Als je de deur uit wilt voor een live ontmoeting met je favoriete jazzheld, dan biedt de Jazzagenda uitkomst. Ik blijf voorlopig op de bank: doe mij nog maar een digitale jazzheld.

Lees hier Magjezien #6 »