DDA: Dutch Design Awards. Winnaars DDV: Dubbel Dik Verdiend! Ga kijken op de DDW: Dutch Design Week

27-09-2023
Een avond lang prijzen uitreiken tijdens een feestelijke Award Night, wat een spanning en ontlading voor alle genomineerden tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards (DDA). De winnaars van dit jaar in de acht categorieën van DDA kenmerken zich door de hoge kwaliteit van onderzoek, vakkundig makerschap en interdisciplinaire samenwerking.

Volg de Young Desigers (Grant):
< TERUG  VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Alles over de Dutch Design Week >

Neem nu eens het persoonlijke als uitgangspunt 

Keep an Eye stelt drie geldprijzen ter beschikking voor de categorie Young Desingner. En het mooie is dat je álle winnende en genomineerde projecten kunt gaan bekijken op de overzichtstentoonstelling van DDA tijdens de Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober 2023.

Naast makerschap, onderzoek en samenwerking vielen als onderliggende thema’s dit jaar het persoonlijke als uitgangspunt, een breed spectrum aan perspectieven en de noodzaak voor betekenis en verbinding op. Dat is wat we ook terugzien in de projecten in de categorie Young Designer.

Vakjury's in elke categorie

Dutch Design Awards bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en de meest toonaangevende projecten. Vakjury’s van onafhankelijke ontwerpexperts kozen winnaars in elke categorie. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria: impact, onderscheidend vermogen, zeggingskracht en productiewijze, soms aangevuld met categoriespecifieke criteria.

De Young Designer winnaar is:

MARCOS KUEH

Hij ontvangt van Keep an Eye € 12.000,- voor verdere ontwikkeling van zijn project.
“Marcos Kueh weet in zijn uitgesproken beeldtaal een digitale esthetiek te verweven met eeuwenoude ambachten en zo een verhaal over te brengen dat om aandacht schreeuwt.”

In Borneo weefden mensen hun mythen en verhalen op textiel, om een bepaalde moraal en waarden visueel over te brengen. Marcos Kueh ziet zijn praktijk als een hedendaagse tegenhanger daarvan. Zijn werk gaat over postkolonialisme en onderzoekt welke verhalen we willen bewaren. Hij gebruikt technieken uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen. Hij combineert daarbij grondige kennis van elke machine waarmee hij werkt met zijn ervaring met allerlei soorten weefgetouwen. Marcos maakt op die manier onzichtbare goden, geesten en ideeën zichtbaar, zodat we over hun relevantie nadenken.
De vraag die hij zijn publiek stelt: Zie je alleen maar mooi textiel? Of luister je echt? Het werk van Marcos Kueh is verfijnd en communicatief sterk. Hij denkt slim na over beeldcultuur en speelt met symboliek en iconografie uit Oost en West. Dat versmelt hij in zijn werken tot een stijl waarin verschillende culturen tegelijkertijd samenkomen en botsen. Daarmee illustreert hij het belang van moderne mythes als tegengif voor koloniale narratieven.

En dan waren er de genomineerden

Daarnaast krijgen ook de twee andere genomineerden ieder een prijs van € 9.000,- voor verdere ontwikkeling.

Gabriel Fontana 
Gabriel Fontana gebruikt in zijn werk sport als een metafoor voor de samenleving: welke afspraken hebben we met elkaar ooit gemaakt en werken die vóór, of juist tegen ons? Hij onderzoekt hoe onze lichamen sociale normen uitdragen, internaliseren en reproduceren en stelt manieren voor om dit af te leren. Daarvoor ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe vormen van pedagogie, activiteiten en spellen. 
Zijn werk is gericht op inclusie en bereikt verschillende lagen van de samenleving via onderwijs, cultuur en de sportindustrie. Zijn educatieprogramma Multiform (2019) draagt bij aan inclusieve lichamelijke opvoeding en Tournament of the Unknown (2022) is een toernooireeks die een nieuwe lading geeft aan ons beeld van saamhorigheid. In een tijd van grote verdeeldheid, is de kracht van Gabriel Fontana dat hij ontwerp effectief gebruikt om vorm te geven aan hoe we met elkaar omgaan.

Dae Uk Kim 
Dae Uk Kim gebruikt objecten als alter ego’s om zijn verlangens en dromen te kunnen uitdrukken, uitleggen en vervullen. Verlangens die hij, opgroeiend in Korea, moest onderdrukken en verbergen. Door gemuteerde objecten te maken, zet hij als ontwerper nu zijn schaamte om in trots. Dea Uk Kim verkent thema’s als genderexpressie, ras en culturele identiteit door verschillende media te combineren met het maken van fysieke objecten. 
Zijn MUTANT-serie kan worden gezien als functionele objecten – een kroonluchter, spiegel, kruk en console – maar het belangrijkste is voor hem het verhaal. Door dingen die niet menselijk zijn te verbeelden als een soort wezens, brengt hij de verhalen erachter tot leven. Dae Uk Kim gebruikt materialen die hem in zijn jeugd traumatiseerden en eigent zich die objecten opnieuw toe om zijn eigen verhaal te herschrijven. Een heel persoonlijke respons op een zeer publiek systeem en daarin schuilt de kracht van zijn werk: juist dat diep persoonlijke maakt zijn werk universeel en herkenbaar voor velen, die het gevoel hebben delen van zichzelf te moeten verbergen.

Vakjury: 
Evelien Reich (ELLE Decoration NL), Aynouk Tan (journalist, curator, lecturer, activist), Liv Vaisberg (Liv Vaisberg Office for Art & Design) Gabrielle Kennedy (DAMN° Magazine) & Thomas Clever (CLEVER°FRANKE).

Gabriel Fontana en Dae Uk Kim
Gabriel Fontana en Dae Uk Kim

Oude bekenden ontwikkelen zich verder

Het leuke is dat Keep an Eye oude bekenden zag op deze feestelijke avond. Simone Post won in 2019 de Keep an Eye Young Designer Grant en was dit jaar genomineerd in de categorie communication. Lisa Konno won in 2018 de Keep an Eye Young Designer Grant en was dit jaar genomineerd in de categorie Fashion. Super Local won in 2013 de Keep an Eye Grant en was nu winnaar in de categorie product. 
Het is goed om te zien dat deze jonge talenten zich in de loop van de jaren verder hebben ontwikkeld en ook nu weer prijzen in de wacht slepen in andere categorieën. En met hun ontwerpen bijdragen aan een duurzamere, socialere en inclusievere samenleving.